Hanteringen skrämmer mer än giftet

Hur S i Eskilstuna hanterar kritiken skrämmer mer än giftet, skriver signaturen "Också sosse".

Hur S i Eskilstuna hanterar kritiken skrämmer mer än giftet, skriver signaturen "Också sosse".

Foto: Niklas Holm

Insändare2024-08-14 06:03
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Under sommaren har en stor medborgarreaktion utbrutit i Eskilstuna på grund av företaget Seniors planerade giftutsläpp. Av debatten kan man fastslå att Seniors utsläppstillstånd är uppseendeväckande generöst och att kommunikationen med berörda medborgare inte varit förtroendeskapande.

Att kommunledningen har en avgörande roll i debaclet är som rapporterats i Eskilstuna-Kuriren och Dagens Arbete också uppenbart. Jimmy Janssons (S) uttalanden som bland annat citeras i DA 06-27 (”En byråkratisk parodi” osv.) visar en oerhört omdömeslös attityd och underminerar förtroendet för samhällets institutioner. Kan den anförda retoriken ha något annat syfte än att påverka processen?

Förtroende för myndigheters kompetens och utövning är en grundsten i det starka trygga samhälle som ofta, framför allt av S refereras i den allmänna debatten. Därför förväntas bedömningen av riskerna med Seniors tillstånd vara professionellt gjord. Det är svårt att som lekman bidra med förstånd som för saken i någon riktning men Jansson har alltså synpunkter. Ett agerande som underminerar och ifrågasätter den myndighetsprocess som finns för att säkerställa att inga oskäliga risker tas. Det är inte bra. 

Jansson har under sommaren, möjligen begripligt, varit mycket osynlig i debatten. Däremot har partiet tagit en annan mer ödmjuk ställning i frågan men samtligt backar man upp Jansson och vrider i en replikEK:s ledare 6/8 sakfrågan mot en retorik om hat och hot.

Om detta är ett problem har man som tidningsläsare ingen möjlighet att veta men man vet med säkerhet att det inte har med sakfrågan om Janssons tydligt uttryckta uppfattning om tillståndsprocessen att skaffa.

En bättre retorik från partiet vore att tydligt ta avstånd från Janssons agerande och allra bäst om han själv uttalande de för en politiker omöjliga orden "jag begrep inte bättre".

Hanteringen skrämmer mer än giftet.

Parallell kan dras till den lite komiska affären med hårpomada som Janssons vapenbroder Puustinen (M) för en tid sedan ville värva partimedlemmar med. Denna pinsamma dikeskörning har inte heller följts av någon personlig ursäkt men det moderata partiet har inte gått i försvar utan faktiskt tagit avstånd.

Möjligen kan man dra slutsatsen att socialdemokratin i stan har problem. Helt klart är att den lila kartellens karaktär är lätt suicidal, det behövs ingen mördare. Det karaktärsmord som talas om i EK:s ledare saknar grundläggande förutsättningar.