Hyresgästföreningen förhandlar alltid med Kfast

Bertil Andersson, styrelseordförande i Kfast, svarar på debattartikeln "Kommunfastigheter vill höja hyrorna utan rimliga skäl", publicerad den 7 februari.

Bertil Andersson, styrelseordförande i Kfast, svarar på debattartikeln "Kommunfastigheter vill höja hyrorna utan rimliga skäl", publicerad den 7 februari.

Foto: Lars Skärlund

Insändare2022-02-14 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I debattartikeln från den 7 februari har Hyresgästföreningen presenterat sina åsikter blandat med information på ett sätt som kan tolkas på ett missvisande sätt. Därför vill jag reda ut en del fakta.

En bruksvärdesprövning är en jämförelseprövning. Ett förfarande som förs av två parter: fastighetsägare och Hyresgästförening. Man jämför olika bostäder för att se till att hyresgäster betalar likvärdiga hyror för likvärdiga boenden. Man säkerställer en rättvis och korrekt hyressättning, både inom det egna beståndet och i jämförelse med övriga fastighetsägare i kommunen. I jämförelsen utgår man från lägenhetens storlek, standard, läge och närhet till kommunikationer. Givet detta blir kostnaden för en lägenhet som är renoverad högre än för en som inte är det. För hyresnivåerna som Hyresgästföreningen hänvisar till i sin artikel, är det värt att förtydliga att man själva alltså förhandlat dessa med Kfast, så som man alltid gör. 

Behoven av renoveringar i fastigheter och bostäder i Eskilstuna har varit, och är fortsatt stort. För att kunna erbjuda trygga och fungerande bostäder behöver fastighetsbolagen över tid investera i omfattande renoveringar. Det finansieras genom hyresintäkter. Därför behöver hyresintäkterna utvecklas i linje med prisutvecklingen i samhället i stort. Det här gäller såklart alla fastighetsbolag, privatägda och kommunalägda, kostnaden för renovering är densamma. 

Eskilstuna växer och vi välkomnar allt fler invånare till kommunen. Vi bygger nya bostäder och vi renoverar de redan befintliga. Samtidigt som vi ser till att arbeta för jämna hyresnivåer oavsett vart i kommunen man väljer att bo. Och i jämförelse med övriga Sverige ligger hyresnivån i Eskilstuna fortsatt lägre än rikssnittet.