I ett nytt kulturcentrum ska alla verksamheter få plats

Akustiken i Paulinska aulan är iundermålig, enligt Monica Lindell Rylén (S), kulturnämndsordförande, och Christer Hermansson, kulturchef. Här en bild från ett fullmäktigesammanträde i Paulinska 2018.

Akustiken i Paulinska aulan är iundermålig, enligt Monica Lindell Rylén (S), kulturnämndsordförande, och Christer Hermansson, kulturchef. Här en bild från ett fullmäktigesammanträde i Paulinska 2018.

Foto: Joakim Serrander

Insändare2021-07-05 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik till insändare Bengt f.d byggtekniker, publicerad 23 juni (på nätet 22 juni).

Återigen fokuserar skribenten bara på Thomas Arena gällande nytt kulturcentrum i Strängnäs. Kanske vi i vårt förra svar var otydliga men i reportage i tidningen från 21 maj handlade det INTE om endast kulturscen (nuvarande Thomas Arena) och i vårt förra insändarsvar försökte vi beskriva detta genom att skriva ”vi vill ta tillvara på de synergieffekter som vi får mellan de olika verksamheterna kulturskola, fritidsgård, bibliotek, kulturscen och Mötesplats Strängnäs i EN miljömässigt smart byggnad”. 

Vi skulle helst vilja ha fokus på vad ett nytt kulturcentrum för ALLA dessa verksamheter skulle kunna ge våra invånare och inte endast prata/skriva om kulturscen men eftersom skribenten ”fastnar” på detta vill vi förtydliga; 

När vi beskriver ”Undermålig akustik och ljudisolering mellan olika ytor och lokaler som inte är flexibla för utvecklingen av verksamheten” handlar det främst om Kulturskolan och Paulinska Aulan. 

Gällande Thomas Arena Teater så är den fysiska tillgängligheten för publik god men för utövare, artister eller skådespelare är det sämre. Alla loger, omklädningsrum, toaletter och pentry ligger en våning under scenen. Även scenens mått gör att endast ett mindre utbud av konserter, teater- och dansföreställningar blir aktuella för Strängnäs då många har högre krav än vad vi kan tillgodose på Teatern.

Publikytan på Thomas Arena teater är idag sådan att det endast går att ha sittande publik i så kallad biosittning eller gradängsittning. Stolarna är fasta och golvet är i olika nivåer. Det gör att de flesta i publiken ser ganska bra men omöjliggör andra typer av sittningar så som gala/middag, catwalk, och framförallt så går det inte att ha konsert med stående publik. Det sistnämnda är något som det under många år har lyfts ett behov av. Framförallt från unga människor. Framtiden för fastigheten är idag väldigt osäker. Kommunen har långt gångna planer på att flytta badhusverksamheten och sporthall till Larslunda. Kontraktet för teatern går ut 2024 och vad som händer på platsen framöver är osäkert. Därav, sammantaget med vad vi lyft fram i vår förra insändare, anser vi att det är glädjande att nu få gå in i förstudie kring nytt kulturcentrum i Strängnäs.

Avslutningsvis tycker skribenten Bengt att det är för få föreställningar från Riksteatern. Strängnäs har en riksteaterförening som arrangerar och kommunen samarrangerar. Det gäller att kunna bistå med de krav som ställs på lokaler, att föreställningen bär sig kostnadsmässigt, att förhålla sig till Coronarestriktioner m.m. Men för mer detaljer kring kommande föreställningar föreslår vi Bengt kontakta Strängnäs Riksteaterförening.