Kommunen smartare genom att följa samhällets utveckling

Insändare 26 juni 2022 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik på debattartikeln "Samma gamla nyliberala floskler från Strängnäspartiet" publicerad den 16 juni.

Vänsterpartiets debattartikel, E-kuriren den 16 juni, håller med Strängnäspartiet i långa stycken. Vänsterdebattörerna noterar bland annat att vi vill göra kommunen vassare och ge personalen mer frihet. Bra! Att det skulle vara ”nyliberalism” ser vi inte. 

När liberala idéer givit oss välstånd och våra mänskliga fri- och rättigheter, har vänstern gillat samhällen som inte kännetecknats av det. David, ärligt, vad är fel på Trosa? Deras kom­munala skolor är omvittnat bra, kommun­förvaltningen sticker ut med stor uppskattning från invånarna och företagarna gör tummen upp. Det vill väl ni också?

Med rätta kritiserar Vänsterpartiet ”new public management” (NPM). Vi håller med. NPM sjösattes efter socialdemokratins maktutredningar på 1980-talet, då protesterna växt mot centralplaneringens brister. NPM skulle göra förvaltningar följsamma, mer som närings­livet. Men istället skapades enkla mål, som passade för ”pinn­statistik”. Hade industrin jobbat så, hade det även gått illa för dem. Sådana erfarenheter gör att Strängnäspartiet ser behovet att ”riva pyramiderna”. Att ansvar och mätbara mål behöver ut till de som gör jobbet. Vi hoppas att David ser skillnaden.

Det vore intressant om David kunde förklara varför valfrihet och LOV-systemet är kostnads­drivande och sänker kvalitén. Vad är det för forskning analysen vilar på? 

Strängnäspartiet vet att kommunen kan bli smartare genom att följa med i samhällets utveckling. Vänsterpartiet kritiserar kanske kommunen från ”andra hållet”, men utvecklingen, som vi alla njuter frukterna av, den gillar väl ni också?


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa