Kulturhus och scen fel sätt att spendera skattepengar

Det finns bättre sätt att spendera kommuninvånarnas pengar än att bygga en scen i Stadsparken och ett kulturhus, menar Daniel Jedborg.

Det finns bättre sätt att spendera kommuninvånarnas pengar än att bygga en scen i Stadsparken och ett kulturhus, menar Daniel Jedborg.

Foto:

Insändare2022-07-24 20:29
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik på debattartikeln "Bygg ett kulturhus – och scen i Stadsparken" av Tomas Bergh, Vänsterpartiet, publicerad 20 juli.

I sin debattartikel hävdar Tomas Bergh att det skulle vara gynnsamt för kommunens invånare om kommunen bekostade en ny scen och ett kulturhus. Detta för att skapa möjligheter för konst och kultur att frodas. 

Det är lätt att vara generös med andras pengar. De resurser som kommunen förfogar över är skattemedel som hårt jobbande kommuninvånare genererat. Skattemedel ska hanteras varsamt för att säkerställa att kommunen har resurser att lägga på sådant som är kommunens kärnuppgifter; skola, omsorg och infrastruktur. Kultur är inte en kommunal kärnuppgift.

Eskilstuna kommun har tidigare haft tankar på ett kongress-/kulturhus i centrala Eskilstuna. Enligt uppgift talades det om summor på uppemot en miljard. En svindlande summa. 

Det finns bättre sätt att spendera kommuninvånarnas pengar. Höjda lärarlöner, bättre bemanning i den kommunala omsorgen och förbättrad infrastruktur. 

Vi i Medborgerlig Samling menar att det är viktigt att prioritera bland kommunens utgifter och genom att fokusera på kommunens kärnuppgifter frigöra resurser. 

Dessutom bör en fri och levande kultur som står på egna ben inte finansieras av det offentliga. Bidrag till kultur är alltid villkorade för att säkerställa ”rätt” värderingar. Svårt då för konsten att provocera och utmana etablerade sanningar när de riskerar att bli av med sina bidrag.