Ny rondell – samma misstag igen

En ny rondell byggs i Eskilstuna. Skribenten har synpunkter.

En ny rondell byggs i Eskilstuna. Skribenten har synpunkter.

Foto: Eskilstuna kommun/Joakim Serrander

Insändare2024-03-01 12:35
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Reaktion på ombyggnationen av Tullgatan i centrala Eskilstuna.

Eskilstuna kommun är nu på väg att upprepa samma misstag som när Nybrorondellen byggdes och där jag då försökte få dem att tänka om.

Man hade först ritat Nybrorondellen helt cirkulär med en sluss mellan rondell och övergångsställe där en bil kunde stanna till i väntan på ledigt i rondellen, men plötsligt ritade man om och tog bort slussen – varpå en bilist först måste invänta passerande vid cykel- och övergångsstället, men också att det är ledigt i rondellen.

Vissa passar på när det blir ledigt för gångare/cyklister och kör fram, men blir stående och blockerar då det hunnit bli upptaget i rondellen. Vid lite intensivare trafik skapas en mardröm.

Svaret då var att de handikappade tyckte att det var för långt att ta sig över om övergångsstället flyttades en bit sidledes. Ett argument som gick före de stora nackdelar det i övrigt innebar för alla övriga trafikanter. Helt obegripligt.

Ett antal år senare skulle korsningen vid Klosters kyrka göras om till rondell och en ansvarig stadsarkitekt sa då i Eskilstuna-Kuriren att nu skulle de inte göra om misstaget vid Nybrorondellen, utan just lägga en sluss mellan rondellen och varje övergångsställe för en säkrare och smidigare passage.

Nu är det en yngre ny arkitekt som tydligen måste göra sina egna misstag innan hen lär sig. Och man gör även om på Hamngatan på väg mot rondellen så utryckningsfordon inte kommer förbi då det blir ännu trängre på den tvåfiliga vägen. Ett allmänt problem på flera ställen på våra större genomfartsleder i staden.

Förr var argumentet att få bort bilismen på grund av avgaser och buller, men den kommer relativt snart att helt ersättas av eldrivna och tysta fordon. Även ombyggnaden av Hamngatan framför universitetet är en gåta då man byggt in hinder för bilismen genom att låta elever ha företräde i strida strömmar på väg till och ifrån över gatan helt utan reglering.

Annat ogenomtänkt och fördyrande är när Drottninggatan fick gatsten för några år sedan, som nu mestadels tagits bort igen förra året.

Suck!

CBL

Skriv en insändare du med

Våra insändare läses av många och vissa dagar kan en insändare vara bland de mest lästa artiklarna på hela sajten.
KLICKA HÄR för att skriva en egen insändare! Det är kostnadsfritt och den kan handla om vad som helst.