Populistiska osanningar om kärnkraften från L

Insändare 12 januari 2023 07:29
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Beträffande L:s insändare om nyttan med kärnkraften ("Billig el krävs för att behålla välfärdsstaten" EK 7/1) och vilken politisk sida som bär avvecklingsskulden och som orsakat elkrisen, så framför L med sina ”maktkompisar” nya populistiska osanningar i god stil med sveket om bränsle och elstödet.

”Kärnkraften är optimala lösningen på elkrisen” påstår L felaktigt. Rödgrönas inkompetenta elpolitik har under 8 år havererat och skapat dagens elkris” vilket är ännu en ny lögn för att värva röster.

L maskar huvudorsaken till nerläggningen. Den baseras på kärnkraftens extrema kostnader som gör kärnkraft olönsamt och ingen vågar satsa utan politisk total enighet.

L gömmer också att det fanns en övergripande kärnkraftsöverenskommelse med alla partier, till och med L (FP), C, S, Mp, M, KD kring
”Vad ska politiken göra, och vad ska lämnas över till marknaden?”

Det blev en marknadsfråga tills ”lögnvalet” 2022. I dag skall kärnkraften ges enorma statliga subventioner på bekostnad av förnybart som är billigare än kärnkraft och går snabbare att bygga ut.

L maskar att det faktiskt finns en gällande folkomröstning som röstade NEJ till livsfarliga kärnkraften. 

L nämner inte radioaktiva avfallsfrågan som ännu inte är garanterat löst efter 40 år och den kommer utan säker lösning att skapa kriser för generationer. L verkar sakna ansvar för framtiden.

L, glöm ej heller sanningen att ”kompisarna” M och KD röstade NEJ i riksdagen 2019 till att omstarta de stängda dyra reaktorerna i Ringhals. Fakta är även att M-”kompisen” Borg höjde kärnkraftens negativa effektskatt mest, inte S. 

I själva verket har det varit många delaktiga kockar, inklusive L, om den soppa som blev 2022 års energikris framkallat av Ryssdåren och korkade EU-avtal där högt gaspris bestämmer priset på el.

Politiken måste vara sanningsenlig och välgrundad även med högerstyre. Skäms på er!


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa