PPA är ingen subvention

Nils Ronquist gör sitt bästa för att med dåligt underbyggda argument misskreditera vindkraften som energiform, skriver Arne Jonsson(C) i ett svar på en replik.

Nils Ronquist gör sitt bästa för att med dåligt underbyggda argument misskreditera vindkraften som energiform, skriver Arne Jonsson(C) i ett svar på en replik.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Insändare2021-04-30 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik på repliken "Vindkraften subventionerad av PPA" den 23/4.

I en insändarreplik den 17 april skriver jag, bland mycket annat, att vindkraft i dag i stort sett byggs och drivs utan subventioner. På detta har Nils Ronquist reagerat starkt. Han beskriver PPA, Power Purchase Agreement, som en kraftfull subvention av vindkraftsindustrin, som till råga på allt dessutom hålls dold för omvärlden. Han skriver: ”Vindkraftsföreträdarna har lyckats med konststycket att dölja de numera kända statliga subventionerna i ett nytt ännu mera fördelaktigt subventionssystem”. Om så vore fallet vore det väldigt oroväckande!

Sanningen är att PPA, som namnet antyder, är ett energiköpsavtal mellan en elproducent och en elförbrukare. Det är ett bilateralt långtidsavtal där ett företag går med på att köpa el direkt från en elproducent till ett förutbestämt pris. Ett avtal som detta möjliggör överblickbara långsiktiga kalkyler för såväl köpare som säljare. Staten eller någon annan offentlig inrättning är över huvud taget inte ekonomiskt inblandad. Det är lätt att inse att detta inte är någon subvention.

Man kan jämföra detta, i det mindre perspektivet, med att en villaägare binder räntan på sina fastighetsskulder för att på lång sikt kunna göra en kalkyl över sina bostadskostnader, samtidigt som banken kan agera utifrån en räntesats som är känd över tid.

Nils Ronquist gör sitt bästa för att med dåligt underbyggda argument misskreditera vindkraften som energiform. Centerpartiet ser utbyggnaden av vindkraft som ett sätt att göra näringspolitik av den gröna omställningen.