Svar till ”sunt bondförnuft” (Eskilstuna-Kuriren 2022-11-23) Insändaren”Vad är vitsen att bygga upp en attrapp av en skorsten.”
En q-märkt skorsten med rivningsförbud har rivits utan nödvändiga tillstånd.
Då skorstenens omfattades av en q-märkning och rivningsförbud innebär det dock att den inte alls får rivas. Det är ytterst sällan som kommunen sätter den typen av skyddsbestämmelser på byggnadsverk men de utredningar om kulturvärden som gjordes i detaljplanearbetet visade att det fanns skäl att sätta skyddsbestämmelser i det här fallet. Det är alltså klarlagt att skorstenen hade mycket höga kulturvärden och omfattades av rivningsförbud.
På grund av de höga kulturvärdena, och rivningsförbudet, valde stadsbyggnadsnämnden att avslå ansökan om rivning (då var skorstenen redan riven). Beslutet har sedan överklagats i flera instanser och man fick därefter inte prövningstillstånd i mark- och miljööverdomstolen. Frågan om det var rätt eller fel av stadsbyggnadsnämnden att avslå ansökan om rivning kan därmed anses vara utredd.
Om man river något utan lov (som kräver lov) ska byggsanktionsavgift tas ut enligt plan- och bygglagen dvs det är inte upp till någons persons ”sunda förnuft”. Även beslutet kring byggsanktionsavgift har överklagats vidare till mark- och miljööverdomstolen.
Föreningen har vid flertalet tillfällen påtalat att rivningen varit nödvändig för att undanröja risk för människors liv och hälsa då skorstenen varit i dåligt skick under väldigt lång tid. Skorstenens skick har även styrks av rapporter och besiktningar. Det har däremot inte inkommit någon information om att föreningen vidtagit några andra typer av skyddsåtgärder, än rivning, för att minimera risken för skada. Kanske hade det varit möjligt att vidta provisoriska säkerhetsåtgärder för att undanröja risk för människors liv eller hälsa?
Av plan- och bygglagen framgår också att ägaren av en byggnad är skyldig att underhålla och hålla byggnaden i vårdat skick så att dess utformning och tekniska egenskaper i huvudsak bevaras. Byggnader som är särskilt värdefulla från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt ska även underhållas så att deras särskilda värden bevaras. Det finns även möjlighet för en fastighetsägare att få bidrag till att förvalta/underhålla kulturhistoriska byggnader – men självklart ska byggnader underhållas oavsett om bidrag kan fås eller inte.
Av de inlämnade rapporterna har det framgått att skorstenen varit i dåligt skick under lång tid, vilket borde betyda att det har funnits gott om tid att åtgärda bristerna.
Stadsbyggnadsnämnden har, förutom att avslå ansökan om rivning, även beslutat om rättelse, dvs att skorstenen ska återuppbyggas. En återuppbyggnad bedöms möjlig och skorstenen ska uppföras med en volym och karaktär lika den ursprungliga och med detaljer som i övrigt är förenliga med kulturmiljön. På så vis har kulturmiljön lidit minst skada.
Nämndens beslut har överklagats till Länsstyrelsen som även konstaterade att det var korrekt av nämnden att förelägga om rättelse – dvs att återuppföra skorstenen. Även detta beslut har överklagats och det återstår nu att se vidare prövning av ärendet.
I Eskilstuna gäller plan- och bygglagen, precis som i resten av landet. Vi kommer även fortsättningsvis att hantera frågor om lov enligt gällande lagstiftning och inte utifrån enskilda personers ”sunda förnuft”, för att minimera risken för exempelvis godtyckliga rivningslov.