Region Sörmland satsar på sin vårdpersonal

Region Sörmland är på många sätt redan idag en bra arbetsgivare. Vår senaste medarbetarenkät visar att 89% kan rekommendera sin arbetsplats, skriver Monica Johansson (S) och Jacob Sandgren (S).

Region Sörmland är på många sätt redan idag en bra arbetsgivare. Vår senaste medarbetarenkät visar att 89% kan rekommendera sin arbetsplats, skriver Monica Johansson (S) och Jacob Sandgren (S).

Foto: Mikael Fritzon/TT

Insändare2022-09-07 08:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till Gunnar Malmgren, insändare publicerad 1 september.

Vi vill börja med att tacka dig Gunnar, för att du lyfter den viktiga frågan om arbetsmiljön för vår vårdpersonal här i Sörmland. Region Sörmland är på många sätt redan idag en bra arbetsgivare. Vår senaste medarbetarenkät visar att 89% kan rekommendera sin arbetsplats. Kanske är det en av anledningarna att vi sedan 2018 har kunnat rekrytera 120 fler läkare, 83 fler sjuksköterskor, 109 fler undersköterskor och 107 fler paramedicinare. Totalt 419 fler medarbetare i vården! Men samtidigt har de två senaste pandemiåren varit tuffa och de har slagit hårt på vår personal, en personal som har blivit avlastad med hjälp av inhyrd personal. 

Vi har gjort mycket bra, och vi vill göra mer. Vi har pratat med vårdpersonalen, och det är deras önskemål och idéer som ligger till grund till den 10-punktslista för en bättre personalpolitik som vi presenterade den 29 augusti. Om vi får förtroendet att fortsätta vara med och bestämma i regionen under den kommande mandatperioden vill vi bland annat ha kvar det tillfälliga 5000 kronor per år i friskvårdsbidrag, garantera kompetensutveckling och minska administrationen för vårdpersonalen. Vi vill också att medarbetare i vården ska få arbetsskor. Allt för att öka trivseln hos våra medarbetare och attraktiviteten för nya rekryteringar. På så sätt minskar vi behovet av, och kostnaden för inhyrd personal i den sörmländska vården.