S ideologi klarar inte politiska prioriteringar

Socialdemokraterna Àr beredda att urvattna tillgÀnglighet och kvalitet inom vÄrden, menar sverigedemokratiska debattörer.

Socialdemokraterna Àr beredda att urvattna tillgÀnglighet och kvalitet inom vÄrden, menar sverigedemokratiska debattörer.

Foto: Mikael Fritzon/TT

InsÀndare2022-07-26 07:24
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Replik pÄ "Sverigedemokraterna saknar sjukvÄrdspolitik" av Monica Johansson och Fredrik Olovsson (S), 16 juli.

Precis som Socialdemokraterna lovade Europas lÀgsta arbetslöshet till 2020 sÄ kan Socialdemokraterna lova en bÀttre sjukvÄrd i framtiden. Det stÄr dem fritt att göra men resultaten av deras tid vid makten kan de inte fly undan. Efter Ätta Är av S-regeringar har Sverige nu bland Europas högsta arbetslöshet.

Det handlar om att Socialdemokraternas ideologi- och grundprinciper inte tillĂ„ter politik som kan nĂ„ Europas lĂ€gsta arbetslöshet om det exempelvis skulle krĂ€va en nollvision för asylinvandring. Detta har prövats och Socialdemokraterna svek sitt löfte. 

Detsamma gĂ€ller sjukvĂ„rd dĂ€r Socialdemokrater stĂ„r beredda att urvattna tillgĂ€nglighet och kvalitet nĂ€r deras grundprinciper inte klarar av politiska prioriteringar. Till fakta hör att Socialdemokraterna i Sörmland skar ned antalet vĂ„rdplatser redan 2011, nĂ„got som de inte lyckats Ă„terstĂ€lla sedan dess. Samtidigt har de haft rĂ„d med förlustaffĂ€rer i vindkraft och att hĂ„lla i danskurser, vilket ligger utanför regionens ansvarsomrĂ„de. 

MÀnniskor blir inte friskare för att vÄrden prioriteras ned, tvÀrtom. DÀrför behövs en politisk kraft som vÀrnar regionens viktigaste ansvar som för Sverigedemokraterna Àr sjukvÄrd. SÀga vad man vill men verkligheten visar att Socialdemokraterna inte gÄr att lita pÄ nÀr sjukvÄrden behöver prioriteras.