SD:s ledning spelar på människors fördomar

Jag tror att de flesta som röstat på SD är vanliga hyggliga människor som vill fortsätta leva i fred och frihet i ett av världens bästa länder. Men jag misstror SD:s ledning, skriver Rainer Trapp. Bilden är från Jimmie Åkessons tal i Almedalen i år.

Jag tror att de flesta som röstat på SD är vanliga hyggliga människor som vill fortsätta leva i fred och frihet i ett av världens bästa länder. Men jag misstror SD:s ledning, skriver Rainer Trapp. Bilden är från Jimmie Åkessons tal i Almedalen i år.

Foto: Henrik Montgomery

Insändare2022-07-12 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik till signaturen ”Rösta för förändring”, som var införd 7 juli 2022.
SD-hatare är jag inte! Det är ett för starkt ord. Jag tror att de flesta som röstat på SD, och de flesta andra människor som bor i Sverige, är vanliga hyggliga människor som vill fortsätta leva i fred och frihet i ett av världens bästa länder. Men jag misstror SD:s ledning. De spelar på människors fördomar och är rasistiska och främlingsfientliga. Med populistiska och grovt förenklade förslag på komplexa samhällsproblem och en mycket aggressiv retorik lurar de människor att rösta på sig, och har på det viset fått mycket makt att påverka.

Misstroendeförklaringen mot Morgan Johansson 100 dagar före ett allmänt val, är ett exempel på hur man låter partitaktik gå före omsorg om landets bästa. Det var mycket farligt i rådande läge när NATO-ansökan ännu inte godkänts av alla NATO-länder. 

Att påstå att Morgan Johansson är ansvarig för polisens misslyckande är mycket överdrivet. Ingen annan justitieminister i modern tid har gjort mer för att ge polisen och andra rättsvårdande myndigheter ökade resurser och för att skärpa lagstiftningen. Ta gärna del av polisprofessorn Leif GW Perssons (GW) åsikter. Jag tror att GW är en erkänd auktoritet även bland SD-sympatisörer. Han är tydlig med att det är polisens omorganisation 2015 som ligger bakom att gängmord och skjutningar och andra grova våldsbrott ofta inte klaras upp.

Polisens omorganisation beslutades i riksdagen i maj 2014 under stor enighet. Endast Miljöpartiet och Vänsterpartiet hade invändningar. GW föreslog så sent som i juni 2022 att hela polisledningen skulle sparkas. Även andra samhällsdebattörer har pekat på polisens bristande utvärdering av sitt arbete. När man inte utvärderar sitt arbete går det inte heller veta hur nya resurser bör användas effektivt. 


Signaturen ”Rösta för förändring” verkar ondgöra sig över Socialdemokraternas omsvängning i NATO-frågan. Bara en vecka före Putins invasion av Ukraina satt Jimmy Åkesson i TV och fick frågan om vem han föredrog; Putin eller Biden. Då kunde SD:s partiledare inte ge ett rakt svar! Det finns nog gott om Putin-vänner i SD:s ledning, men efter invasionen av Ukraina tvingades till och med dessa att svänga i NATO-frågan. Socialdemokraterna har förvisso också svängt, men det skedde efter en grundlig diskussion i partiorganisationerna. Jag tror de flesta inser att när Putin använder sin krigsmakt för att invadera ett fredligt grannland, är det säkrast för oss att vara med i NATO. Men kanske inte signaturen”Rösta för förändring”?