Stan ser ut som ett grustag – vem gör jobbet?

Ouppsopat grus utmed Drottninggatan i centrala Eskilstuna. (Bilden togs på morgonen den 15 april.)

Ouppsopat grus utmed Drottninggatan i centrala Eskilstuna. (Bilden togs på morgonen den 15 april.)

Foto: Henrik Holmberg

Insändare2024-04-16 12:10
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Man vill ju gärna bli av med allt grus från trottoarer och cykelbanor nu, och att försöka förstå sig på vilken del av stan som ska sopas när är inte helt lätt. Jag har tittat på kommunens webbsida men inte blivit klokare, och jag läste artikeln i tidningen för ett tag sedan där man fick någon sorts förklaring.

Men menas det att samtliga trottoarer är fastighetsägarnas ansvar? Vem är det i så fall som ser till att de gör sin del av jobbet?

Trottoarerna längs Drottninggatan är anskrämliga, där ligger på sina ställen drivor med grus, delar av gruset är sånt som inte sopades bort efter förra vintern, bland annat nere vid Cityhusets parkering. Vid husväggarna är det tjocka lager, liksom i och runt cykelställen och parkeringsrutorna.

Samma sak vid busshållplatserna, där är det tjocka lager av sand blandat med hundratals fimpar och annat skräp. På trottoaren utanför Vuxenutbildningen på Drottninggatan ser det ut som ett grustag. Lika illa ser det ut på Smedjegatans trottoarer bort mot Bruksgatan, faktiskt runt hela det kvarteret där kommunen har flera verksamheter som elevhälsan och delar av socialtjänsten. Även där är det tjockt med grus i och runt cykelställen.

I artikeln i tidningen stod det även att skolgårdarna skulle prioriteras under påsklovet. Då undrar man varför det ligger en stor grussamling i ena hörnet av skolgården tillhörande Zetterbergsgymnasiet på Smedjegatan?

Ska sägas att vissa delar av trottoarerna längs gatorna jag nämnt är väldigt bra sopade. Är det Eskilstuna kommun själv som fixat det, eller är det just de fastighetsägarna som skött sig bättre än övriga?