Sverige måste kunna försvara sig mot anfall

När samvetslösa ledare härjar så inser vi alla att inte bara Ukraina, utan också Sverige behöver ett starkt försvar, skriver Åke Lagerbäck.
Bilden: Släktingar och vänner deltar i begravningen av senior polissergeant Roman Rushchyshyn i byn Soposhyn, utkanten av Lviv, den 10 mars.
När samvetslösa ledare härjar så inser vi alla att inte bara Ukraina, utan också Sverige behöver ett starkt försvar, skriver Åke Lagerbäck. Bilden: Släktingar och vänner deltar i begravningen av senior polissergeant Roman Rushchyshyn i byn Soposhyn, utkanten av Lviv, den 10 mars.

Insändare 14 april 2022 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Slutreplik till Rolf Walterssons replik "Jag tror mer på ordens makt än vapnens" den 11 april.

I en debatt i EK om svenska försvaret efterlyste Bo Bergman exempel på konflikter som lösts med medling. Rolf Waltersson svarade med ett antal svenskar som medlat i konflikter, däribland Folke Bernadotte och Dag Hammarsköld, vilka båda blev mördade/troligtvis mördade innan de knappt hade påbörjat sina medlingsuppdrag. Jag anser att en sådan historieförfalskning inte får stå oemotsagd.

Waltersson tar upp Nelson Mandela, som efter frigivningen valde att förlåta i stället för att hämnas. Det kan vi alla dela en beundran för. Men vad har det med svenskt försvar mot annan makts anfall att göra? Ingenting.

Jag tog upp SKP/VPK/V därför att de historiskt har varit emot försvar, ända till mars 2022. Då gjorde partiet en u-sväng, en sväng som waltersson inte hunnit med i. Även i Vänsterpartiet insåg man att när Ukraina blir angripet så måste de kunna försvara sig, och säger nu ja till vapen dit.

Om Rolf Waltersson skulle försöka övertala Zelensky om att dela sin tro, så är jag säker på att framgången skulle bli mycket måttlig. Vad har Putin tagit till sig av alla de varningar och de medlingsförsök som gjorts? Ingenting. När samvetslösa ledare härjar så inser vi alla att inte bara Ukraina, utan också Sverige behöver ett starkt försvar.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa