Välfärden måste få kosta

Insändare 10 november 2022 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till signaturen: "Dags att ta rätt ansvar" publicerad den 3 november.

Jag håller med insändarskribenten om att vår välfärd inte gynnar alla i samhället, annat var det på sjuttiotalet-åttiotalet då jag växte upp i Sverige då fungerade vår gemensamma offentliga sektor bättre eftersom vi att betalat vad det kostade för att få en fungerande skola, vård och omsorg m.m.

Låt oss backa bandet och dra oss till minnes vad som hänt under årens lopp, och vad som varit det främsta orsakerna till varför vår gemensamma välfärd drabbats så hårt. 

Under 90-talet drabbades vårt land av massarbetslöshet när flera giriga industriägare flyttade utomland och flera olika regeringsskiften avlöste varandra,

20006- 2014 när Sverige styrdes av Reinfeldt regeringen banade de väg för omfattande förändringar i landet, som kommit att påverkat vårt gemensamma välfärd än idag.

Här följer några exempel på två stora förändringar som missgynnat vår gemensamma välfärd: 

Arbetslinjen som de införde var den första spiken i kistan när samtliga yrkesarbetare fick skattelättnader, det ökade klyftorna i samhället eftersom de högavlönade erhöll det största skattelättnaderna.

Sedan förlorade vi skatteintäkter som gick förlorade när kommunala och statliga bolag såldes ut till privata intressen. Så som bland annat Posten, Telia Sonera, Nordbanken, och Vin och Spritcentralen.

Det finns även i min värld fler intäkter att inhämta från Kungahuset som är Sveriges rikaste försörjningsstödstagare, men eftersom de är så kallade finare än vanligt folk så kallas det apanage men det är ändå inget annat ett förskönat ord för bidrag från våra skattepengar.

De lever ett lyxliv med tillgång till flera palats, garage fyllda av lyxbilar, dyra flygresor till hela världen, privatskolor, lyxbåtar och deras garderober utökas hela tiden av det dyraste kreationer. 

Till skillnad från alla andra som tvingas leva på försörjningsstöd som är detsamma som att leva på existensminimum som varken har råd att äga bil, båt bostad eller sommarstuga. 

För att inte glömma alla jätterika svenskar som utan skrupler sätter in delar av sin förmögenhet på bankkonton på paradisöarna för att slippa betala skatt i vårt hemland.

Jag vill på detta sätt citera ett utdrag av Allan Edwall, skådespelare och textförfattare ur hans musiksamling grovdoppa"I schweiz går direktörer med glada flin dom lever som valutasvin men snattar Svensson en inlagd sill så slår polisen och lagen till" slut på citatet.

Den rödgröna regeringen har lagt fram förslag om höjda skatter för välfärden men inte lyckats uppfylla allt de önskat eftersom de två valperioderna suttit i en minoritetsregering och större delen av sista valperioden satt Socialdemokraterna ensam i regeringen eftersom Miljöpartiet helt sonika lämnade regeringen

Och nu när vi fått en högerregering som gick till val på bland annat sänkta skatter så kommer inte välfärden att förbättras, eftersom välfärden om den ska vara värd namnet måste få kosta, men folket har i valet sagt sitt så nu får vi skörda det vi sått.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa