Världen behöver nedrustning – inte kapprustning

Insändare 25 april 2022 07:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Slutreplik till Åke Lagerbäcks inlägg "Sverige måste kunna försvara sig mot  anfall" den 14 april.

Mina inlägg har handlat om diplomati och medling som metod att lösa konflikter och att svenskt Natomedlemskap tar udden av Sverige som diplomatisk nation eftersom vi då inte är alliansfria. Genom att satsa på diplomati och medling rustar man för fred i ställer för krig. Man måste påbörja medlingsprocesser då konflikter är i sin linda. När krig brutit ut kan det vara för sent att gjuta olja på vågorna. Det är ytterst sällan krig bryter ut som en blixt från klar himmel. Oftast är det långvariga och komplicerade konflikter och motsättningar som ligger bakom.

Många krig handlar om kontrollen över råvaror av olika slag. Kolonialmakternas krig på den afrikanska kontinenten har handlat om kontrollen över råvaror, bara som exempel.

Krig är mänsklighetens misslyckande. Världen lider inte brist på vapen. Jag tror inte att världen blir säkrare om/när alla rustar upp. Snarare tvärtom.

Åke Lagerbäcks (Å L) tanke tycks vara att diplomati inte är en framgångsväg att lösa konflikter med eftersom Folke Bernadotte blev mördad och Dag Hammarsköld troligen blev mördad under sina diplomatiska uppdrag i Israel respektive Kongo

Mångdubbelt fler mördas i krig så man kan då hävda att krig är ett ännu sämre sätt att lösa konflikter.

”Sverige måste kunna försvara sig” skriver Å L när han försöker vrida om debatten till något annat än diplomati. Naturligtvis, jag har aldrig påstått något annat. Blir man anfallen, som Ukraina av Putins Ryssland, har man rätt att försvara sig.

Å L drar också upp att Vänsterpartiet ”gjorde en u-sväng” gällande vapen till Ukraina. Utifrån en ”svensk tradition” som vapenexportör, även till krigförande länder, är det ingen enkel fråga. Just nu säljer Sverige vapen till Saudiarabien, Förenade arabemiraten och andra länder som deltar i det fruktansvärda ”bortglömda” kriget i Jemen som nu är inne på sitt sjunde år.

Vad världen behöver är nedrustning – inte kapprustning. Till att börja med nedrustning av kärnvapen. I ett kärnvapenkrig finns bara förlorare.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa