Vi var redan från början tveksamma till vc Gallerian

Vårdcentralen Gallerian i Eskilstuna.

Vårdcentralen Gallerian i Eskilstuna.

Foto: Madelene Hergils

Insändare2023-12-17 19:15
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till Jimmy Jansson (S) med anledning av artikeln "Dyra hyresnotan för vc Gallerian upprör Jimmy Jansson", publicerad i slutet av november.

Nämnden för primärvård, rättspsykiatri och Dammsdalskolan (PRD) har nu beslutat att stänga vårdcentralen Gallerian i Eskilstuna. Beslutet är fattat på grund av att vi inte ser någon långsiktig utveckling för vårdcentralen. Gallerian är den vårdcentral som har genererat det största underskottet sedan öppnandet. Självklart är det tråkigt att denna satsning inte gick som förväntat, men då måste man också vara beredd att agera. Vi moderater var redan från början tveksamma till om vi som region (dåvarande Landstinget) skulle öppna ytterligare en vårdcentral i Eskilstuna. 

Kostnader för lokaler blir en konsekvens när man avvecklar en verksamhet oavsett om det är på kommunal- eller regionalnivå. Framtiden för lokalerna och kostnaden är ett pågående arbete och ett ärende för regionstyrelsen. Vi har stor respekt för kommunala förtroendevalda i Sörmland, för deras prioriteringar för ekonomi och våra gemensamma skattemedel, och önskar samma respekt för regionala förtroendevalda prioriteringar. 

Det finns, efter nedstängningen av Gallerian, fem regiondrivna och fem privata vårdcentraler sammantaget i Eskilstuna. Vilket innebär att det finns fullgoda alternativ för patienterna där. De erbjuds hjälp att lista om sig. Det finns även en plan för medarbetarna. Vi har exempelvis en bemanningsenhet med stort behov av kompetent vårdpersonal, så medarbetarna kan antingen bli erbjudna en ny tjänst eller en plats i bemanningsenheten. Det är därmed ett planerat och väl genomarbetat beslut.

Vi vill stärka samverkan mellan regionen och kommunerna för att utveckla sjukvården i Sörmland så att alla sörmlänningar får bra sjukvård. Vi är övertygande om att kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S) tillsammans med moderaterna i Eskilstuna har samma mål.