Sluta hetsa oss Eskilstunabor att cykla!

"Lägg av med cykelhetsen", skriver signaturen "Kränkt bilägare".

"Lägg av med cykelhetsen", skriver signaturen "Kränkt bilägare".

Foto: Veronica Karlsson

Eskilstuna2024-04-17 20:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Apropå tidningens artikel om att många bilister i Eskilstuna skulle kunna ta cykeln till jobbet och kommunens önskan om att fler ska bryta sitt bilberoende.

Kort och gott, vi bor i ett kallt och mörkt land! Vintern som varit har pågått i nästan sex månader och det är inget ovanligt fenomen direkt i kalla Skandinavien. Under vinterhalvåret har vi inget ljus på morgonen, det är kallt, blåsigt och blött. Att då förvänta sig att medborgare ska gå upp en kall och mörk morgon, sätta sig på cykeln, kämpa sig ut i den höga snön på de oplogade cykelvägarna samtidigt som det blåser och snöar för fullt... ja, det är helt absurt! Hur orkar man ens?!

Tänk om man arbetar oregelbundna tider och behöver göra det mitt i natten!? Inse bara, vi bor i ett kallt land. Vårt behov av bil för att ta oss från A till B (oavsett ärende) är mycket större än i majoriteten av länder. Vill ni kampanja för cykling kan ni göra det mot de varmare länderna, inte mot oss som halva året går runt med tjocka och tunga vinterjackor och kängor.

Dessutom har cykel-hetsen slagit hårt mot centrumhandeln när parkeringar tagits bort och i stället har man infört de korta 15-minutersparkeringarna. Man hinner knappt ta sig till en butik innan de 15 minuterna är över. Den kvarten är inget annat än symbolik, som i praktiken inte löser problemet.

Så lägg av med cykelhetsen, återinför och bygg ut fler parkeringar, öppna fler vägar i centrum för biltrafik och underlätta för oss medborgare som får den här staden att gå runt!