Därför har skolfacken ingen närvarorätt på sammanträdena

Mikael Edlund (S) och Lina Axelsson Kihlblom har båda två besvarat insändaren från "Jens, lärare".

Mikael Edlund (S) och Lina Axelsson Kihlblom har båda två besvarat insändaren från "Jens, lärare".

Foto: Hanna Oscarsson/Joakim Serrander

Insändarsvar2024-09-02 07:45
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Både grundskolenämndens ordförande Mikael Edlund (S) och Barn- och utbildningsförvaltningens chef Lina Axelsson Kihlblom har valt att besvara läraren Jens nyligen publicerade insändare med rubriken "Vill politikerna slippa höra vad personalen tycker?", som ifrågasätter att skolfacken inte längre får representeras på nämndsammanträdena i Eskilstuna.

Här är båda deras svar. Först Edlund, därefter Axelsson Kihlblom.
 

Gör om, gör rätt, borde vara rubriken på denna fråga.

Det är ingen som portas, utan det handlar om man är behörig att deltaga på nämndmöten enligt kommunallagen. Och har det hanterats fel under många år, så är det dags att korrigera detta.

Under våren utreddes frågan gällande närvarorätten på nämndsammanträde för personalföreträdare. Utredningen identifierade att vi inte har tillämpat kommunallagen korrekt, vilket vi nu avser att göra. Och att tillämpa kommunallagen korrekt kräver inget vidare beslut i nämnden. 

Personalföreträdarna har närvarorätt vid beslutsärenden enligt kap 7. 13 § ”vid en nämnds behandling av ärenden som rör förhållandet mellan kommunen eller regionen som arbetsgivare och dess anställda.” I kommentarerna till kommunallagen står det följande: ”Närvarorätten gäller enbart för ärenden som rör förhållande mellan arbetsgivare och anställda. För att bedöma om en fråga avser ett förhållande mellan arbetsgivare och arbetstagare får man enligt förarbetena söka ledning i motiven till lagen om medbestämmande i arbetslivet”. 

Det innebär att inför varje nämndsammanträde kommer det att göras en bedömning gällande vilka ärenden som rör förhållande mellan arbetsgivare och anställda, självklart har ni möjlighet att delta vid dessa beslutsärenden! 

Alla nämndärenden kan inte tolkas vara ärenden som berör de ovan nämnda förhållande. Om det hade varit fallet hade kommunallagen varit annorlunda formulerad samt att alla beslutsärenden ge automatisk närvarorätt. Det är inte lagstiftarens avsikt.

Personalföreträdarna har möjlighet att be ordförande om ordet och yttra sig, enligt 15 §. Kommentarerna till 15 § säger: ”Personalföreträdarna har rätt att närvara och yttra sig, men inte rätt till att framställa förslag, delta i besluten eller få sin mening antecknad i protokollet.”

Personalföreträdarna kommer fortsatt att få delta på nämndsammanträdena där de har närvarorätt enligt kommunallagen, om det är delar av eller hela sammanträden beror helt på vilka beslutsärenden som nämnden ska behandla. Nämnderna är mån om att få denna input, därför kommer kallelsen till nämnden innehålla en stående punkt om information från samverkan som föredras av skolchef eller förvaltningschef.

Denna samverkan, som är det formella tillfället för arbetstagarorganisationerna att föra fram sina synpunkter enligt den samverkansöverenskommelse som finns mellan kommunen och arbetstagarföreningarna.

Det finns från och med hösten en punkt i nämnden dagordningen där man redogör för fackliga synpunkter på de beslutsärenden som de berörs av. Där frågorna kommer att förankras i alla nämnder.

Nämnderna har vid sammanträdena i augusti fattat beslut om yttrande till kommunstyrelsen, de vill säga yttrande på ett förslag på plan och riktlinje. Planen och riktlinjen beslutas sedan i kommunfullmäktige, därför sker samverkan inför beslut i den centrala samverkansgruppen. Grundskolenämnden och gymnasienämnden har även beslutat om en konsekvensbedömning gällande ett IT-system, alltså inget som rör förhållandet mellan arbetsgivare och arbetstagare. 

§ 13 Personalföreträdarna har rätt att närvara vid en nämnds behandling av ärenden som rör förhållandet mellan kommunen eller regionen som arbetsgivare och dess anställda. Nämnden får i enskilda fall besluta att personalföreträdarna får närvara även vid behandlingen av andra ärenden.

Enligt kommentarerna till § 13 gäller närvarorätten enbart i dessa ärenden (ärenden som rör förhållandet), så att påstå att det gäller alla ärenden som nämnden behandlar är inte korrekt tolkat. Nämnden får i enskilda fall besluta att personalföreträdarna får närvara vid övriga ärenden men nämnden har inte rätt att besluta om närvarorätt vid ärenden som beskrivs i § 14. 

Personalföreträdarna kommer fortsatt att få delta på nämndsammanträdena där de har närvarorätt enligt kommunallagen, om det är delar av eller hela sammanträden beror helt på vilka beslutsärenden som nämnden ska behandla. Nämnderna är mån om att få denna input, därför innehåller kallelsen till nämnden en stående punkt om information från samverkan som föredras av skolchef eller förvaltningschef.

Mikael Edlund (S), ordförande för Grundskolenämnden i Eskilstuna

undefined
Mikael Edlund (S).


Hej Jens!

Barn- och utbildningsförvaltningen samverkar med fackliga organisationer på fyra olika möten varje månad. Samverkansmöten sker på alla förskolor och skolor i kommunen där vi lyssnar på varandra, frågar, justerar och diskuterar. Det är viktigt med samverkan och därför lägger vi mycket tid och resurser på detta.

Upprördheten som nu uppstått handlar om närvarorätten på de slutna nämndmötena i kommunen som enligt lag inte är offentliga möten. Eskilstuna har haft en mycket generös tolkning av kommunallagen som identifierades vid en utredning under våren, där vi kan se att vi inte riktigt levt upp till lagens krav. Enligt lagen ska fackliga representanter kunna närvara vid de slutna mötena när det finns ett ärende som berör dem. Inte generellt på övriga ärenden eller i informationsärenden. Det är lagen och inget som behöver beslutas, den ska bara följas, precis som andra lagar och regler. 

Under april informerade förvaltningen nämnderna om utredningen, samma information fick alla de fackliga organisationerna i maj. Eskilstuna ska inte ha egna hittepå-regler när demokratiska beslut ska fattas. Vi förstår att fackliga organisationer, som dels varit med i samverkan av ärenden och som nu inte kan vara på plats under alla ärenden på nämndmötena, blir upprörda. Fackliga representanter är fortsatt inbjudna att medverka när nämnden behandlar ärenden som rör förhållandet mellan arbetsgivare och arbetstagare, vi har även lagt till en punkt på dagordningen på nämndmötena som förtydligar vad de fackliga organisationerna tycker i de olika beslutsärendena som berör just dem. 

Vi ska komma ihåg att kommunallagens regler är till för att skydda och upprätthålla demokratiska processer. Att inte följa lagen kan innebära att viktiga beslut anses ogiltiga och kan ha förödande konsekvenser för verksamheter och individer. Det i sin tur kan innebära att politiker inte får ansvarsfrihet eller inte vågar fatta viktiga beslut. Just det de är utsedda till att göra. 

Att följa kommunallagens regler om närvarorätt på politiska nämndmöten är inte att lägga munkavle på fackliga organisationer, det är att följa demokratiska fattade lagar, för att skydda lokala demokratiska processer.

Lina Axelsson Kihlblom, förvaltningschef, Barn- och utbildningsförvaltningen i Eskilstuna

undefined
Lina Axelsson Kihlblom.