Bra att myndigheternas öppenhet sÀtts under lupp

Chefredaktör Eva Burman

Chefredaktör Eva Burman

Foto: Mikael Andersson/Arkivbild

Krönika2021-04-29 21:29
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Jag har sagt det förut – det Ă€r under en kris demokratin prövas – pĂ„ riktigt. DĂ€rför var onsdagens besked om att regeringen tillsĂ€tter en utredning för att granska myndigheternas öppenhet under pandemin vĂ€lkommen. Det Ă€r inte en dag för tidigt.

Morgan Johansson, justitie- och migrationsminister, sammanfattar uppdraget sÄ hÀr:

– Mediernas och allmĂ€nhetens möjlighet till granskning med stöd av offentlighetsprincipen Ă€r ett av fundamenten i vĂ„r demokrati. Det Ă€r sĂ€rskilt viktigt i en kris. Av tidigare kriser har vi kunnat se att mediernas granskning av hur regering och myndigheter agerat Ă€r avgörande för de lĂ€rdomar som kan dras inför framtiden.

Utredaren ska bland annat kartlÀgga och analysera i vilken mÄn sekretessregler pÄ ett oproportionerligt sÀtt har begrÀnsat möjligheterna till granskning av hanteringen av covid-19-pandemin.

Och just oproportionerligt begrĂ€nsande Ă€r sannerligen vad de sörmlĂ€ndska, men ocksĂ„ nationella myndigheterna, Ă€gnat sig Ă„t. VĂ„r granskning förra vĂ„ren kunde avslöja följande:

- Kommundirektörerna och Regiondirektören i Sörmland bestĂ€mde sig tidigt för att de skulle hantera mediers begĂ€ran om uppgifter gemensamt, vilket strider mot offentlighetsprincipen. Beslutet framgĂ„r av mejl parterna emellan.  

- Kommunernas och regionens toppchefer har ocksĂ„ samma dag begĂ€ran kom fattat beslut om att samordnat avslĂ„ vĂ„r begĂ€ran, pĂ„ vilka grunder, samt medvetet skjuta fram avslagsbeslutet en vecka för att förhala processen. 

- Kommunerna samordnade sig med Socialstyrelsen och sÀkerstÀllde att inte heller de skulle lÀmna ut uppgifter om smittade i Àldreomsorgen, nÀr vi begÀr ut dem bakvÀgen. Socialstyrelsen meddelar oss att de ska sekretesspröva vilka datum de sörmlÀndska kommunerna rapporterat in smittade. Det förhindrar oss frÄn att fastslÄ att kommunerna faktiskt hade de uppgifterna de nekar till. NÀmligen antalet smittade i Àldreomsorgen. NÀr det avslagsskÀlet inte hÄller hÀnvisar Socialstyrelsen till att uppgifterna ligger under sÄ kallad RSA-sekretess.

- Kommunen och regionen samordnar sig med FolkhÀlsomyndigheten, som anonymiserar en enkÀt om smittan pÄ Àldreboenden i Sörmland. DÀremot inte enkÀten som boenden i Stockholm besvarar. Syftet med enkÀten Àr att landets övriga Àldreboenden ska kunna lÀra av misstagen. NÀr vi begÀr ut ett mötesprotokoll dÀr de sörmlÀndska kommunerna och regionen diskuterar en sekretessbelÀggning av enkÀten, upptÀcker vi att den upprÀttade handlingen Àr redigerad i efterhand. En kommunal jurist har strukit en mening om varför enkÀten ska anonymiseras: Uppgifterna om smittade fÄr inte hamna i pressen.

- Under granskningen upptÀcker vi att Regiondirektören Jan Grönlund och kommundirektörerna diskuterat pÄgÄende granskning i ett 90-tal mail. NÀr vi begÀr ut dessa nekas vi dÄ regiondirektören kastat dem. Inte heller Äterskapas de. Mejl mellan myndigheter Àr allmÀnna handlingar och ska diarieföras.

Detta Àr toppen av ett isberg. Och Sörmland Àr pÄ intet sÀtt unikt. DÀrför behövs den hÀr utredningen. För vÄr demokrati förtjÀnar bÀttre. Du förtjÀnar bÀttre.

Första mailet frÄn Nyköpings kommundirektör till kollegorna efter att vi begÀrt uppgifter om smittade. Han hÀnvisar till samordning.
Första mailet frÄn Nyköpings kommundirektör till kollegorna efter att vi begÀrt uppgifter om smittade. Han hÀnvisar till samordning.