I dag firar vi ett födelsedagsbarn. Den 8 december 1890, en gråkall måndag för 130 år sedan, kom det första numret av Eskilstuna-Kuriren ut. Ett 1000-tal arbetare, hantverkare och köpmän i Eskilstuna hade skramlat ihop sina sista besparingar för att ge ut en tidning. Syftet var rakt igenom politiskt. Man ville bilda opinion och kampen handlade om allmän och lika rösträtt, för alla, eftersom endast rika män fick rösta i Sverige.
Då, liksom nu, har demokratisträvandena och de liberala värdena stått i centrum för Eskilstuna-Kuriren. Rättigheter som vi dessvärre tagit för givna, men som återigen är satta på undantag i många delar av världen. Men även i Europa och USA.
Och då, liksom nu, är våra medborgerliga fri- och rättigheter en skör institution.
Det visar inte minst tidningens egen historia. JA Selander, som verkade som chefredaktör under tre decennier, var en stark liberal röst som nådde långt utanför Sveriges gränser. Han gick från att bekämpa socialismen i Eskilstuna under 1920-talet till att bekämpa kommunism, nazism och fascism under brinnande världskrig.
Och hans devis – ordet måste stå fritt – höll på att stå honom dyrt. När Per-Albin Hansson införde censur i Sverige 1939, åtalades JA Selander för att ha smädat Hitler när han i en ledare skrev:
”Hitlers svek, lögn och en lika förljugen som hänsynslös propaganda grundade framfart mot Österrike, Tjeckoslovakien och Polen upprepas nu av kamraterna Stalin och Molotov…. Det är ställt utom allt tvivel att Tyskland direkt förrått och prisgivit Finland. Det bolsjevikiska avskum, för att nu använda Hitlers egen vackra karaktäristik, som styr Sovjet, har icke försummat att ta för sig.”.
Han friades. Staten beslutade sig i stället för att beslagta tidningen i tryckeriet. Målet var att förhindra att uppgifter om nazismens framfart skulle nå ut till allmänheten.
Men trots alla svårigheter fortsätter Eskilstuna-Kuriren att spela roll, nationellt liksom internationellt.
Den liberala opinionsbildning, som vår ledarredaktion står för, har fått stort genomslag. Så stort att ryska underrättelsetjänstens PR-gren under 2016 utsåg Eskilstuna-Kuriren som "värst" i världen bland medier. Givetvis på grund av den kunniga och insatta analysen av ryskt agerande i världen och Europa.
Men Eskilstuna-Kuriren fortsätter spela roll även redaktionellt. De senaste årens granskningar av högerextrema, västerautonoma eller våldsbejakande islamister har rönt stort nationellt genomslag. Det har även vårens stora granskning av hur demokratin mår i Sörmland gjort. Men det är framförallt granskningen hur myndigheterna mörklagt uppgifter under Coronapandemin samt hur äldre systematiskt nekats sjukvård som gjort störst avtryck under gångna året.
Eskilstuna-Kuriren har gjort skillnad för många människor de senaste 130 åren. Vårt mål är fortsätta göra det lika länge till.