Vi alla bär ansvar – gängvåldet är vårt eget fel

Chefredaktör Eva Burman om hur vi själva lagt grunden för utanförskapet, gängvåldet och frånvaron av framtidstro hos unga.

Eva Burman, chefredaktör.

Eva Burman, chefredaktör.

Foto: Mikael Andersson

Krönika2023-04-13 18:54
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Skräck och förvirring. Det är kanske det som bäst beskriver den situation som flera ögonvittnen upplevde i torsdags, när en 18-åring sköts till döds på en skolgård i Eskilstuna. Intill stod skolkamrater, lärare, föräldrar och förskolebarn. 

Hur är det ens möjligt? 

Den krassa sanningen är: För att vi gjort det möjligt.

18-åringen, som polisen valde att kalla en man i 20-årsåldern inledningsvis, beskrivs av socialtjänsten som en lugn och tillbakadragen person. Han klarade skolan bra, hade knappt någon frånvaro och skulle precis ta studenten. Men han levde ett annat liv, ett mörkare, vid sidan om. Ett liv föräldrarna sökte hjälp för. 

Frågan är varför man väljer det ena framför det andra? En kort glimt in i undervärlden borde avskräcka, det kan inte vara något man väljer, frivilligt. Yasin, svensk rappare och dömd gängkriminell, beskriver själv helvetet och väntan på döden (ur "Mina trakter"):

"Jag vill till himlen, för jag lever här i helvetet
Halva mitt crew, de sitter inne i fängelset
Vi lever för att drifta pengar
Vi har aldrig fått något så vi står och kastar slängar
För vem vet när man hamnar i en kista?"

Forskning har visat att utanförskap skapar behov av motreaktion, en vilja att nå respekt genom att stå upp för sitt område och den identitet andra ser ner på. Målet är inte kriminalitet, utan framgång. På det sätt man tror sig uppnå det.

Och här kommer vårt samhälleliga ansvar in. 

Forskare vet att en bra skola ger lägre kriminalitet. Samtidigt vet vi också att Eskilstunas politiker skurit ner på skolan. Och har gjort så i många år, vilket Emma Wange skrev om i tisdagens ledare. Eskilstuna lägger mindre pengar på undervisning och läromedel i gymnasiet än resten av landet.

undefined
Eskilstuna lägger mindre pengar på undervisning och läromedel än resten av landet.

Faktum är att Eskilstuna och Strängnäs lägger betydligt mindre pengar per elev i snitt i Sverige på grundskolan. Och så har det sett ut i minst tio års tid.

undefined
Kostnad per elev i grundskolan.

Därför blir socialdemokraternas utspel i Eskilstuna absurt. Men samtidigt inte förvånande. Istället för att ta ansvar för dåliga prioriteringar under många år riktar de fokus på ungdomarna själva, de ska portas från skolan. 

undefined
Kostnad per elev i gymnasiet.

Den som tror att hårdare straff eller minskade resurser på skola, som de styrande Eskilstuna S och M fattat beslut om, bör tänka om. Utan en fungerande skolgång cementeras barn in i utanförskap. Och utan relevant hjälp hittar de inte ut ur kriminaliteten. Ska vi vända trenden i Eskilstuna måste vi satsa på våra unga, inte sparka på dem som ligger.