Alla minns väl "Ljust och fräscht" och "Ägd".
Scenföreställningarna som Fredrik Lindström gjorde med Henrik Schyffert och som hyllades av allt och alla. Så sent som för ett par år sedan besökte han Eskilstuna med soloföreställningen "Mänskligheten", och under vintern har miljontals tv-tittare sett honom på fredagar i SVT där han axlat rollen som "På spåret"-domare.
Men det som alla dessa underhållningsformat har gemensamt är att Lindström behövt läsa på, plugga och fördjupa sig innan han kunnat inta scenen och leverera.
Och även om förberedelse självklart även är en vital del i arbetet med "Stora dialektshowen" så finns här en väsentlig skillnad jämfört med Lindströms tidigare åtaganden:
Han är per definition expert på språk.
– Det här är faktiskt första gången jag gör något på scenen där jag använder mig helt av min utbildning och sådant som jag egentligen kan. Min egentliga profession är språkhistoriker och språkvetare, och jag har lurat länge på om jag kanske skulle göra en humorföreställning med språktema där jag får använda båda mina ben: humor och det jag är specialiserad på, säger Fredrik Lindström.
"Stora dialektshowen" är indelad i tre delar.
Den första är grundläggande och besvarar de frågor som många av oss har om språk och dialekter. Varför finns de? Varför låter de så olika?
Den andra delen fokuserar mer specifikt på svenska dialekter. Och i den tredje delen gör Fredrik Lindström en djupdykning i den lokala dialekten på varje föreställningsort.
I hemstaden Eskilstuna blir det särskilt roligt att uppträda.
– Det kommer att bli ganska interaktivt. Publiken ska få vara med och delta och komma med åsikter när vi i varje stad ska försöka plocka fram en typisk mening. I Eskilstuna skulle den kunna vara: "Ja va ut te Torssla, dä hände junte någe!"
Det känns som att dialekter är lite på uppsving? Som att det är coolare att tala västerbottniska än rikssvenska?
– Jag kommer prata om det i föreställningen. Man kan se en historisk konjunktur, säger Fredrik Lindström, och nämner bland annat 60- och 70-talets uppvaknande för mänskliga rättigheter och integritet som en tidpunkt då de lokala dialekternas aktier sakta började stiga.
– Framåt 1900-talet kan man börja använda rikssvenska på ett sätt som gör att man inte hör på en person var den kommer ifrån. Det var helt otänkbart på 1800-talet.
Finns det då någonting speciellt för Eskilstunapubliken att se fram emot?
Det är svårt att berätta utan att spoila för mycket.
Men Fredrik Lindström avslöjar bland annat att han kommer tala lite om Eskilstunas alldeles egna motsvarighet till Rinkebysvenskan och Rosengårdssvenskan: Årbysvenskan. En hyperlokal dialekt som präglats mycket av den stora finska arbetskraftsinvandringen på 60- och 70-talet.
– Eskilstuna har även haft flera framgångsrika dragartister. Så det finns lite av en sorts gaysörmländska som Christer Lindarw pratar som jag ska försöka lära mig.
Hur är dina känslor inför showen?
– Jag känner mig väldigt trygg i det här. I mina tidigare grejer har jag bara haft ett ben att stå på. Men här känner jag mig väldigt trygg i båda komponenterna, både form och innehåll. Det är en ny situation, men väldigt härlig.
"Stora dialektshowen" spelas på Eskilstuna teater klockan 15.00 och 18.00 den 8 september. Biljetter finns på kahlo.se.