Goda öler och grym service på Ölkultur

En riktigt bra restaurangupplevelse står på tre ben: God mat. Skön stämning. Bra service. Exakt vad "god", "skön" och "bra" är går att diskutera. Efter ett besök på Eskilstuna ölkultur har Krogpatrullen anledning att kontemplera denna krogvärldens sanning.

Bärnstenslager på Eskilstuna ölkultur (55:- för 20 cl)

Bärnstenslager på Eskilstuna ölkultur (55:- för 20 cl)

Foto: Eskilstuna-Kuriren

Recension2024-02-23 14:51
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Men vi tar det från början.

Sedan nyheten om att Eskilstuna ölkultur försattes i konkurs kom i mitten av augusti 2023 har mycket hänt.

Lika snabbt som den tråkiga konkursartikeln kom dök en hopfullare nyhet om hemliga köpare och en stundande nysatsning upp. Bara ett par veckor efter att konkursansökningen skickades in kom nyheten att Ölkultur skulle leva vidare i ny regi.

Därför är det med stor förväntan som Krogpatrullen tar skydd från regnet under en kall februarikväll och för första gången glider in i Ölkulturs anrika lokaler.

Lika snabbt som vi klivit in blir vi uppvaktade av en mycket trevlig servitör (mer om honom strax) och visade till ett lite väl skarpt upplyst men ändå trevligt bord i ett hörn i den stora lokalen.

Med tanke på restaurangens namn råder inga tvivel om vad det är för dryck som gäller ikväll. Vi gläds åt att Ölkultur erbjuder möjligheten att dricka öl i små 20-centilitersglas. Snart har vi kickstartat kvällen med en alldeles egen liten avsmakningsmeny.

Ölkulturs bärnstenslager (55:-) är en mörk lager med karaktär och lätt eftersmak av choklad och mörka bär. Red IPA (55:-) är en frisk och syrlig pale ale med betydligt tydligare citrustoner än sitt mildare (men alkoholmässigt starkare) syskon West coast IPA (65:-). Krogpatrullen blir särskilt förtjust i en galet fruktig California common (55:-).

Fun fact: trots detta frosseri i hantverksöl har vi vid det här laget knappt skrapat på ytan på Ölkulturs stora dryckesutbud. Men istället för att fortsätta djupdyka i dryckeslistan har det blivit dags att fokusera på maten.

Det är tydligt att det är drycken som står i centrum på Eskilstuna ölkultur. Men i köket finns talanger och produkter från Mary's bbq som borde passa som hand i handske i den stimmiga, rustika och allmänt härliga pubmiljön.

Matsedeln är inte befriad från humor.

Här finns nämligen något så föredömligt som Bullens pilsnerkorv, serverad rakt upp och ned med korvbröd, ketchup och senap (199:-/servering). Och det är väl självklart? Vad passar egentligen bättre efter ett par bira än en varm, aromatisk och på intet sätt komplicerad varmkorv? Däremot svider priset. Vi fattar att mat är dyrare på krogen än i affären. Men en snabb googling på vad en burk Bullens kostar i matbutiken visar att Ölkulturs prislapp innebär en ökning på typ 1 000 procent.

Nåväl.

Vi går vidare till taco boats (119:-), små båtformade saker fyllda med rökigt sidfläsk, kimchi-coleslaw, miso och bbq-sås. Gott, men lite som att käka en glassbåt proppfylld med bacon. Eller nej, mycket som att äta en glassbåt proppfylld med bacon. Vilket i och för sig kan vara nice, beroende på vem man frågar.

Restaurangen serverar även ovala, flatbreadliknande pizzor av flera olika slag. Vi testar en fluffig burratavariant med söt och smakrik San Marzano-tomatsås, lufttorkad skinka och krämig burrata. Jämfört med Bullens är det som att äta trestjärnigt.

På varmrättsmenyn erbjuds vid Krogpatrullens besök även totopos carnitas plate (205:-) samt smoked pulled pork burger (225:-). Vi beställer en av varje. In kommer en rejäl laddning nachos toppat med generöst med långbakat fläsk, jalapeños, picklad rödlök och ostsås. En rätt befriad från finlir. Tillfredsställande i den där hungern som bara riktigt mycket öl kan framkalla.

Detsamma kan sägas om burgaren.

Rätterna är lite som två sidor av samma mynt, även om fläsket kommer ännu mer till rätta när det klämts in mellan två fluffiga brödbitar bredvid en fräsch coleslaw och krispiga pommes.

Men då höll vi på att glömma servicen.

Faktum är att vår servitör under kvällens gång bjuder på någonting så ovanligt som äkta, genuin och varm service på ett sätt som sällan längre upplevs i dagens extrapersonalspräglade klimat. Inte en stund passerar utan att vi känner oss sedda och ompysslade. Snyggt.

Efteråt är det svårt att hitta plats i magen för dessert. Men vi blir glada över att Ölkultur erbjuder alternativet kaffe, socker och stänkare (195:-). Det är inte helt utan viss ovilja som vi signerar notan och beger oss ut i regnet igen. Eskilstuna ölkultur är precis vad man utger sig för att vara, en rustik och trevlig plats där drycken står i centrum och maten fyller precis rätt funktion.

Ölkultur

Maten: 3 av 5

Service: 5 av 5

Miljö/Stämning: 4 av 5