Trio tar över Ölkultur: "Alla ska känna sig välkomna"

Nu står det klart att det blir trion Morgan Lindberg, Viktor Persson och Mikael Örn som tar över Eskilstuna ölkultur – med siktet inställt på en bredare målgrupp.

Här är Eskilstunatrion som tar över konkursade Eskilstuna Ölkultur.

Här är Eskilstunatrion som tar över konkursade Eskilstuna Ölkultur.

Foto: Joakim Serrander

Eskilstuna2023-09-07 15:34

Det har varit snabba puckar sedan Eskilstuna ölkultur med pub och bryggeri gick i konkurs i mitten av augusti. Bara tre veckor senare kan konkursförvaltaren Gustaf Pontén nu presentera ett färdigt överlåtelseavtal. Undertecknarna är Eskilstunasönerna Morgan Lindberg, 46, Viktor Persson, 41, och Mikael Örn, 50. 

Morgan Lindberg och Viktor Persson äger sedan tidigare Konditori Janelings och fraktfirman MVG bud tillsammans. Mikael Örn har byggfirman Fogfixarn.

Tidningen träffar trion på Slussvaktarens uteservering i Eskilstuna kort efter att de skrivit under avtalet, och stämningen är uppsluppen och glad. Vi ska just sätta oss ner för att prata, när de nyblivna bryggeriägarna kommer på att de måste byta om. Ur en kartong plockar de upp svarta tröjor med trycket "Aktiebolaget PErsson LINdberg ÖRn"

– Vi tryckte upp de här i går, fina va? Pelinör, det är vårt bolag som nu äger Eskilstuna Ölkultur, säger Morgan Lindberg.

Det har gått fyra år sedan Morgan Lindberg och Viktor Persson köpte konkursboet efter Konditori Janelings och gjorde det anrika kondiset till vad det är i dag. Och det är stärkta av den erfarenheten de nu hoppar på nästa projekt.

– När vi tog över Janelings gick det väldigt snabbt, och det här är lite samma sak. Nyheten om att Ölkultur gått i konkurs kom ut på torsdagen och redan den kvällen kände vi att "det där låter kul", säger Lindberg.

– Ölkultur är ju ett starkt varumärke, och eftersom vi har gått den här vägen förut så vet vi hur det fungerar blev vi intresserade, säger Persson.

undefined
Trion bakom ägarbolaget Pelinör vill satsa på att utveckla bryggeriets verksamhet.

Har ni funderat på att driva pub tidigare?

– Vi har ju pratat om det, och vi har ju alla tre varit i Göteborg på Ölstugan. Det är ett ställe vi alla gillar. Det är familjärt, har najs atmosfär och bra mat. Alla som kommer in är välkomna, säger Lindberg.

Innan puben kan dra igång måste trion ha alla nödvändiga tillstånd på plats. Det är en process som startar nu, vilket innebär att Ölkulturs pub- och restaurangdel måste hålla stängt under en tid framöver. Sista dagen med Ölkultur i nuvarande form blir därför på lördag.

Bryggeriet kommer däremot att hållas igång av konkursförvaltaren tills de nya ägarna blivit godkända upplagshavare av Skatteverket. Trion hoppas på att kunna öppna innan jul.

– Det är viktigt att poängtera, att ölen fortfarande kommer gå att köpa. Bara inte just här på puben, säger Örn.

Som ägare till en budfirma och ett kondis har Viktor Persson och Morgan Lindberg funderat hur de kan dra nytta av det i den nya verksamheten. Det finns klara synergifördelar, säger Lindberg.

undefined
Eskilstuna ölkultur har hittills specialiserat sig på avancerade hantverksöler. De nya ägarna antyder att utbudet kan komma att breddas framöver. "Alla ska känna sig välkomna", säger nya delägaren Morgan Lindberg.

– Vi har ju MVG bud och åker redan runt med lastbilar i Mälardalen och levererar paket. Sedan har vi ju även Janelings där vi funderat på att ha något mer ställe, men inte gjort det. Här (på Slussvaktarens uteservering) är det naturligt att kunna sitta och ta en kaffe och en bulle till exempel, säger Morgan Lindberg.

Störst utvecklingspotential ser de tre för Ölkulturs bryggeri.

– Det är ju intressant med produktion, det har vi inte ägnat oss åt tidigare. Att ta hand om de kunder som finns i dag, och även att hitta nya kunder, är ju en himla rolig utmaning, säger Morgan Lindberg, och tillägger:

– Sedan vet inte vi hur mycket tidigare ägare jobbat med evenemang och konferenser. Men vi vill tro att det finns en stor potential med det här läget och en stor yta inomhus för att göra det bra.

Ölkultur är i dag känt för sina avancerade öl. Vad kommer att förändras? Grunden i Ölkultur kommer alltid att finnas kvar, säger trion. Men det finns också mycket som de vill göra annorlunda.

undefined
På sommaren har Eskilstunaborna kunnat avnjuta något att dricka på Ölkulturs populära sommarpub Slussvaktaren alldeles intill Eskilstunaån. De nya ägarna vill också använda uteserveringen, men det är inte klart hur.

– Vi vill satsa på en bred målgrupp, att det ska vara ett trevligt ställe där alla ska känna sig välkomna. Sen vill vi ha quiz, och som de fotbollsfans vi är skulle vi hemskt gärna vilja ha tipsextra-lördagar, säger Lindberg.

– Man måste inte dricka något snofsigt för att känna sig hemma hos oss. Vi vill ju inte bara att de som gillar öl ska komma hit och även kunna servera en fin gin och tonic.

Oj, är hantverksölets tid förbi? Mikael Örn, den i trion vars ölsmak ligger närmast bryggeriets nuvarande utbud, ger lugnande besked till Ölkulturs trogna fanskara: 

– Vi vill ju fortfarande brygga udda öl. Det är ju inte så att vi ska ta bort alla de här specialölen och ersätta med Mariestad.

undefined
Eskilstunatrion Morgan Lindberg, Viktor Persson och Mikael Örn tar över Eskilstuna Ölkultur efter att bolaget försatts i konkurs.
Ölkulturs nya ägare

Mikael Örn

Driver byggbolaget Fogfixarn. 

Roll i trion: Fixare ("Tar hand om mycket praktiskt")

Favoritöl: Westvleteren 12 (Klosteröl från Belgien)

Morgan Lindberg

Delägare till Konditori Janelings och MVG bud.

Roll i trion: "Håller låda och har hand om roliga quiz"

Favoritöl: Arboga 5,6 procent

Viktor Persson

Delägare till Konditori Janelings och MVG bud.

Roll: Kamrer ("Det är jag som får ta hand om siffrorna")

Favoritöl: Guinness

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!