Gubbarna sitter kvar – kronprinsessan får gå

Josefine Helleday och Jimmy Jansson arbetade länge sida vid sida.

Josefine Helleday och Jimmy Jansson arbetade länge sida vid sida.

Foto: Widar Andersson

Ledare2024-05-06 15:10
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

Socialdemokraternas beslut att ge förste vice ordförande i kommunstyrelsen Josefine Helleday (S) silkessnöret, får inte partiet att framstå i god dager – tvärtom.

”För ett par veckor sedan fick jag besked om att mitt parti inte längre vill att jag ska vara vice ordförande i kommunstyrelsen i Eskilstuna. Vi är överens om att vice ordförandeskapet i KS och trygghetsfrågorna även fortsatt bör följas åt, och jag kommer därför att kliva av mitt uppdrag som kommunalråd för att frigöra portföljen för att inte tappa styrfart i Eskilstunas viktiga trygghetsarbete,” skriver hon själv på Facebook

Hon har beskrivits som en kronprinsessa, som fått allt tyngre politiska uppdrag. 

De senaste åren har hon stått bredvid kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S) i vått och torrt. Lojalt försvarat den förda politiken och partiet i alla lägen. 

Men det var uppenbarligen inte tillräckligt.

Hennes forne parhäst Jimmy Jansson, skriver i ett sms till Eskilstuna-Kuriren att "det är det Socialdemokratiska partiet som äger frågan över oss som är utsedda att vara valda för partiet".

Det kan inte betecknas som något annat än iskallt. Inget beklagande, ingen kommentar om att hon gjort ett bra jobb, inget tack för fint samarbete genom åren.

I stället hänvisar Jimmy Jansson till sin partikollega Mikael Edlund, vice ordförande för Socialdemokraterna i Eskilstuna för fler kommentarer. 

Mikael Edlund ger i sin tur endast en rad vaga förklaringar som inte säger något om varför partiet beslutat att peta Josefine Helleday. 

Det hör till ovanligheten att en så högt uppsatt politiker petas i kommunpolitiken. Det är ännu ovanligare att det görs utan att man ger några skäl.

Den närmaste förklaringen som Socialdemokraterna och Mikael Edlund ger i ett pressmeddelande är att: ”rollen som vice ordförande i kommunstyrelsen är oerhört komplex. Den ställer höga, ibland omänskliga krav och arbetarekommunens verkställande utskott har landat i att den rollen inte var rätt för Josefine just nu.”

Ingen närmare förklaring ges. Till tidningen säger Mikael Edlund att S vill ”få ut mer av laget”. På en direkt fråga om Helleday inte varit bra för laget, säger han dock att ”hon har varit oerhört bra för laget.”

 Sedan tar det stopp. Mikael Edlund vill inte ”kommentera enskilda personärenden.”

Men sammantaget tycks det alltså som petningen har något med Josefine Helleday personligen att göra. I ett Facebookinlägg från början av april skriver hon att: “det senaste halvåret varit tufft av privata skäl.” Hon berättar att hon bland annat drabbats av bältros och lagts in på sjukhus med misstänkt hjärnhinneinflammation.

Det går inte att utesluta att S beslut baserats på att Josefine Helleday av förklarliga skäl inte kunnat prestera på topp under ett par månader. Det finns dock inget som tyder på att hon skulle ha misskött sina uppdrag. Partiet gav henne möjligheten att vara kvar som kommunalråd och fortsätta leda trygghetsberedningen.

Tystnaden kring skälen varför Helleday inte längre anses rätt för rollen som förste vice ordförande för kommunstyrelsen skickar dock en tydlig signal till väljarna hur S tar hand om sina förtroendevalda. Det handlar om extremt hårda nypor.

Nu ska S få ut mer av sitt lag, som bland annat består av kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson som är ytterst ansvarig för kommunens skrala ekonomi och grundskolenämndens ordförande Mikael Edlund som inte lyckas få ihop skolans budget med stora konsekvenser till sin följd.

Gubbarna sitter kvar, kronprinsessan får gå.