I SD:s kulturkrig är dragshowartister fiender

Ledare 8 mars 2023 18:49
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

Vad ska barn utsättas för? Frågan har aktualiserats på sistone efter ett antal sverigedemokrater gått ut och krävt att barn inte ska ”utsättas” för dragshowartister. 

Att barn ser roliga tanter i glittriga kläder vill de inte förstå. I stället måste barnen, enligt de upprörda politikerna, skyddas från artisternas farliga inflytande.

 

Det började med ett ifrågasättande av att dragqueens ska få läsa normkreativa sagor för barn på bibliotekens sagostunder. Flera sverigedemokrater reagerade i upprörda ordalag. Riksdagsledamoten Björn Söder twittrade exempelvis: Låt barn vara barn och sluta utsätt dem för sådant här!

Att föräldrar och barn flockas till bibliotekens sagostunder och att inget barn tvingas vara med på sagostunderna verkar inte spela någon roll. 

 

Men det är inte bara sagostunderna som upprör sverigedemokrater. De är även arga på det nya tv-programmet "Drag race Sverige" som sänds i SVT. Häromdagen blev Mikael Strömberg andre vice ordförande för kultur- och fritidsnämnden i Eskilstuna upprörd över den bild från programmet som mötte den som gick in på SVT:s app vilket tidningen skrivit om

I en tweet ställer han följande frågor till SVT: ”Anser ni det verkligen vara nödvändigt att användare möts av ett stort skrev när de öppnar SVT-appen? Är det verkligen lämpligt med tanke på hur många barn som använder er app?” Tweeten avslutades med uppmaningen: ”Lämna barnen utanför er politiska propaganda tack.”

Vad man ser i en bild varierar naturligtvis. Strömberg ser bara ett skrev. Jag ser ett antal personer på bilden. En person sitter bredbent, kalla det gärna en manspread, men det man ser är inte mer avslöjande än skrevet på en barbiedocka. 

undefined

 

I en mejlkommentar till tidningen förklarar Mikael Strömberg att tweeten inte ska ses som ett politiskt inlägg. I stället ville han markera mot att barn ska behöva mötas av bilder på vuxna mäns lättklädda skrev. 

Bilder tolkas olika av olika människor och det finns gott om användare på twitter som ser bilden på ett annat sätt.

Att kommentaren inte ska ses som ett politiskt inlägg är dock nonsens. Kommentarerna från olika sverigedemokrater, riktade mot dragshowartister, är ett led i en samlad kampanj. Det är en del av det kulturkrig som SD driver. 

 

Frågan som vi alla måste ställa oss är vilken tolkning vi vill göra. Vad det är som styr våra blickar. 

Diskussionen, kräver i det här fallet att vi först definierar vad som är sexuellt eller inte. Det sitter, liksom skönheten, ofta i betraktarens öga. Mikael Strömberg liksom andra företrädare för SD har dock bestämt sig. Deras tolkning är både sexualiserande och moraliserande. 

Är din blick deras eller väljer du en annan tolkning?


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa