Gårdagens huvudledare avhandlade invandringen till Katrineholm. Utan invandring, ingen befolkningsökning i kommunen. Det vet de kommunpolitiker (S) som i ena stunden gör glädjeskutt över det växande Katrineholm och i den andra klagar på invandringen till kommunen.
Samma samband och politikerbeteende finns i Eskilstuna. Med vissa skillnader. Målet om befolkningstillväxt är inte lika uttalat i Eskilstuna som i Katrineholm. Inte längre. Men det var inte många år sedan det var annorlunda. När Eskilstuna kommun vid årsskiftet 2013-2014 blev 100 000 invånare firades det stort.
– Kommuner som inte växer måste skära ner konstant. Det slipper vi i Eskilstuna. Fler medborgare betyder att det blir fler som delar på kostnaderna. Och det skulle inte gå att satsa på till exempel äldreboende, bad och arena om vi inte blir fler, sa Jimmy Jansson i Eskilstuna-Kuriren i mars.
Samtidigt som han visste att det var invandringen som skapade befolkningstillväxten. Utan denna inflyttning hade Eskilstuna inte nått 100 000 invånare än i dag.
Förra veckan påmindes Jansson om sambandet och historien i en kommentartråd på Eskilstuna-Kurirens Facebooksida, med utgångspunkt i vår ledare om EBO-lagen. ”Med den nuvarande politiken hade Eskilstuna aldrig nått hundra tusen invånare vilket proklamerades i neon när det hände”, skrev en medborgare.
Janssons svar: ”Eskilstuna har inte tidigare kunnat reglera inflyttningen som nu. Det är regeringen som äntligen gett oss fler verktyg. Och när vi blev 100 000 var arbetslösheten precis lika stor bland inrikes- som utrikesfödda. Ingen skillnad alls. Det har hänt en del sen dess och det kräver insatser som denna.”
Det sista som Jimmy Jansson påstår är inte sant. Enligt Arbetsförmedlingens statistik var arbetslösheten i Eskilstuna bland utrikes födda 32,3 procent i januari 2014. Hos inrikes födda var den 9,2 procent. Det är en bit ifrån ”ingen skillnad alls”.
Sedan dess har det, mycket riktigt, hänt en del. Men rakt motsatt det som Jansson hävdar. Arbetslösheten har minskat i Eskilstuna, för båda grupperna – åtminstone fram till coronakrisen. I januari i år var den 30,4 procent bland utrikes födda och 6,2 procent bland inrikes födda.
Enligt SCB var den totala andelen bidragsförsörjda i Eskilstuna 2014 som årsgenomsnitt 21,3 procent. 2019 var den 18,8 procent.
Under dessa år har invandringen ökat betydligt. En stor del av de asylsökande som kom 2015 och 2016 har fått uppehållstillstånd, blivit folkbokförda och räknas in i statistiken. Men det blir inte svårare för en flykting att få jobb bara för att det kommer en till, något som också forskningen visar.
Så när Jimmy Jansson hävdar att det är försämrat arbetsmarknadsläge i Eskilstuna för utrikes födda som fått honom att bli mer negativ till invandring, pratar han strunt. Jansson går dit vinden blåser, svårare än så är det inte.
Men här finns en annan intressant fråga: Varför ska arbetslösheten vara så mycket högre i Eskilstuna än i Sverige som helhet? Vad är det i kommunens arbetsmarknad, utbildningssystem och annat som skapar dessa problem? Vilket ansvar har Socialdemokraterna, som har styrt Eskilstuna i över hundra år?
Det är svåra frågor som inte har några enkla svar. En början vore dock att kommunstyrelsens ordförande satte sig in i ämnet. I stället för att sprida falska uppgifter, stapla inlärda fraser och peka finger mot invandrare.