Trump är en fara för väst och en tillgång för Putin

Donald Trump och Vladimir Putin på presskonferens i Helsingfors 2018. Trump spelade där med i Putins ryska desinformation och misstänkliggjorde USA:s detaljerade brottsutredningar om ryska statliga agenter som  hjälpt Trump inför valet 2016.
Donald Trump och Vladimir Putin på presskonferens i Helsingfors 2018. Trump spelade där med i Putins ryska desinformation och misstänkliggjorde USA:s detaljerade brottsutredningar om ryska statliga agenter som hjälpt Trump inför valet 2016.

Ledare 31 juli 2023 16:45
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

Vladimir Putin saknar inte understödjare i väst som, om de kom åt, skulle utlämna Ukrainas invånare åt de nysovjetiska diktaturmetoderna. Donald Trump är en av de främsta av dessa understödjare. Inför 2024 är han i ledningen för att åter bli republikanernas presidentkandidat. Skulle han återkomma i Vita Huset blir det en akut fara för Ukraina och Europa i stort. 

Donald Trump är också åtalad. Ett mål avser olaglig, osäker hantering av militära dokument med mycket hög sekretess. Dessa tog han vid sin avgång regelvidrigt med sig från Washington, och hade dem i badrum och andra skrymslen i det nöjes- och hotellpalats i Florida som också är hans sommarresidens.

 

Brottsutredningarna efter hans uppvigling till den våldsamma attacken mot kongressen i Washington 2021 har dragit ut på tiden. Trumplägret lyckades få en rad vittnen att förhala arbetet genom att så långt de kunde vägra vittna. Men ett åtal kan nu vara mycket nära förestående. Trump reagerar, när rättvisan kan hinna ifatt honom, som han brukar.

Han öser ur sig personliga smädelser, hotelser och anklagelser mot ämbetsmän, nyhetsmedier och politiska motståndare. På ett kampanjmöte i Pennsylvania i lördags krävde han att kongressen i Washington ska vägra godkänna alla fortsatta vapenleveranser till Ukraina. Denna vägran skulle, krävde han, fortsätta ända tills varenda liten bit av det bevismaterial, som han insinuerade att den federala polisen, justitiedepartementet och skatteverket skulle ha – om ”den kriminella presidentfamiljen Bidens korrumperande affärstransaktioner” – hade lämnats ut.

 

Detta liknar hur han som president försökte idka utpressning mot Ukrainas då nyvalde president för att få denne att fabricera anklagelser om att Joe Biden då han var vicepresident skulle ha skyddat ett bolag i Ukraina. Utan grund påstods Biden ha genomdrivit att ett ukrainskt parlamentsbeslut togs om att avsätta en riksåklagare. I utpressningsförsöket stoppade Trump vapenhjälp till Ukraina – trots att den var beslutad i kongressen. Detta ledde till riksrättsåtal mot Trump.

Det var i själva verket en rad västländer som samfällt hade yrkat på att Ukraina borde byta ut denna riksåklagare som var beryktad för att skydda ekonomiska brottslingar. Men mönstret går igen – Trump, som har en lång historia av skumma ekonomiska affärer, försöker tillsammans med en del andra republikaner att i stället utmåla president Biden som insyltad i korruption.

En del handlar om en son till Biden, tidigare missbrukare, som verkligen haft en del ekonomiska oegentligheter för sig. Men det mesta, inklusive anklagelser mot myndigheter för att dölja bevis, är ett utslag av Trumpfalangens hänsynslösa kampanjmetoder där vad som helst kan påstås. Det är samma mönster som i de ihärdiga men lögnaktiga påståendena om att Trumps förlust 2020 berodde på valfusk.

 

Den allvarliga kärnan är att Trump inte bara hotar med att stoppa stödet till Ukraina, utan också, i likhet med en del andra i republikanernas högerfalang, kan väntas vilja göra det. 

Vladimir Putin lät 2016 sina agenter verka för att stödja Trumps kampanj. Nu ger Trump på nytt Putin en möjlig handlingsväg, att försöka hålla kriget igång, i förhoppningen att Trump, eller meningsfränder till honom, till sist kommer åt att bryta sönder sammanhållningen i Nato.

Trump är en fara för demokratin, i sitt eget land och i världen i stort.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa