Strängnäs: Stödet för Centerpartiet rasar

Den lokala valrörelsen i Sörmland har inte varit särskilt het

Den lokala valrörelsen i Sörmland har inte varit särskilt het

Foto: Johan Nilsson/TT

Ledare2024-06-10 18:22
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

I likhet med förra valet är Strängnäs den kommun i Sörmland, som ligger närmast rikssnittet när det kommer till valdeltagande. Enligt det preliminära valresultatet hamnar Strängnäs denna gång på exakt samma siffra: 50,7 procent.

Strängnäsborna följer också samma övergripande trender som i riket. V, S, MP, L och M ökar sitt väljarstöd medan SD, KD, C tappar väljare.

Centerpartiet är det parti som har det största väljartappet: 4 procentenheter, från 11 procent i valet 2019 till 7 procent i söndagens val. Kristdemokraterna tappar nästan lika mycket och backar med 3,7 procentenheter från 8,5 till 4,8 procent. Sverigedemokraterna minskar med 2,2 procentenheter och landar på 14,8 procent. 

Vänsterpartiet ökar mest, med 2,9 procentenheter och får 7,5 procent av rösterna. Även Socialdemokraterna har hittat nya väljare och går framåt med 2,6 procentenheter till 23,3 procent. Miljöpartiet utökar sitt stöd med 2,2 procentenheter till 13,2 procent av rösterna.

Även M och L får ökat väljarstöd – om än inte lika mycket. M går framåt med 1,2 procentenheter till 22,9 procent och L med 0.5 till 4,3 procent. 

Den lokala valrörelsen i Sörmland har inte varit särskilt het. Men Socialdemokraterna i Strängnäs har haft en kandidat i valet, Nasra Ali, som bedrivit en lokal kampanj. Den kan mycket väl ligga bakom partiets ökade väljarstöd som dessutom är större i Strängnäs än i riket, där S totalt gick fram med 1,4 procentenheter.

I övrigt är det svårt att se några tydliga trender specifikt för Stängnäs, mer så än att väljarna mest är som genomnsittsväljarna i Sverige.