Vem vinner på att hemlösheten ökar i Eskilstuna?

Socialt utsattas möjligheter att få en bostad via kommunens socialtjänst skärptes den 1 november.

Socialt utsattas möjligheter att få en bostad via kommunens socialtjänst skärptes den 1 november.

Foto: Michael Sohn

Ledare2022-11-02 20:20
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

Eskilstuna kommun har skärpt regelverket kring socialt utsattas möjligheter att få en bostad via kommunens socialtjänst. Enligt socialnämndens ordförande Göran Gredfors (M) har kommunens regelverk varit alltför generöst tidigare. Nu utesluter han inte att fler personer kan bli hemlösa. ”När man jobbar fram en ny praxis finns en tendens att ärendena handläggs mer nitiskt”, konstaterar han.

Det finns visserligen inte en allmän rätt att få en bostad av socialtjänsten. Enligt socialtjänstlagen krävs att den sökande inte själv kan tillgodose sina behov eller kan få dem tillgodosedda på annat sätt. Men det finns heller inget som säger att kommunen inte kan vara mer generös i sina bedömningar.

Men nu väljer kommunen att lägga sig så nära kraven i lagen som möjligt. För att få hjälp måste den sökande vara helt bostadslös, ha speciella svårigheter på bostadsmarknaden och uttömt alla sina möjligheter.

Det är naturligtvis en tydlig markering om en ny tuffare linje från kommunen. 

Men frågan är om kommunen inte var mer än tillräckligt hård i sin handläggning redan innan reglerna skärptes. Eskilstuna tillhör en av de kommuner där flest barn vräks från sitt hem, trots den nationella nollvision som finns. Under årets första sex månader vräktes fem barnfamiljer i kommunen. Totalt var det nio barn som berördes. Det är en ökning med fem barn jämfört med samma period förra året. 

Den som en gång blivit avhyst har svårt att komma in på bostadsmarknaden igen. Därför ska socialtjänsten arbeta förebyggande för att förhindra att avhysningar av barnfamiljer sker. Det är ett arbete med uppenbar förbättringspotential.