Det finns ett tydligt tecken på att vi befinner oss mitt i en brinnande valrörelse. Vilket tecken är det, kan man fråga sig? Jo, att alla partiföreträdare blir lite mer tokiga än vanligt.
Det är precis innan ett val som en partiledare ställer sig i en debatt och viftar med en falukorv eller gör ett sista desperat utspel om obligatorisk förskola. Med några dagar kvar till EU-valet börjar flera partier, särskilt de som balanserar på gränsen till spärren, att visa tecken på panik.
Vevande i en valspurt bör dock inte innehålla vad som helst. Centerpartiets utspel om att utesluta Liberalerna ur den gemensamma partigruppen Renew Europe missade målet på fler än ett sätt. Val ska handla om politik, inte om parlamentets interna organisationsstruktur.
Centerpartiet och Liberalerna har de senaste årtiondena varit de två partier som stått varandra närmast politiskt. Det har stundtals varit svårt att förklara skillnaderna för en utomstående. Men sedan Alliansens upplösning och framför allt sedan Liberalerna slöt upp bakom Tidöavtalet har partiernas olikheter blivit fler.
Partierna står dock fortsatt mycket nära varandra, både ideologiskt och politiskt. I Europaparlamentet sitter de till och med i samma partigrupp. Renew Europe samlar Europas liberalt sinnade. De svenska Liberalernas plats i gruppen har dock varit ifrågasatt sedan regeringen bildades med stöd av Sverigedemokraterna hösten 2022. Nu väljer alltså Centerpartiet att väcka frågan på nytt inför valet den 9 juni.
Liberalernas vägval är en vattendelare och det är självklart att det väcker starka känslor på flera håll. Att ge ett parti med främlingsfientliga rötter, makt och inflytande förtjänar kritik. Centerpartiets utspel framstår däremot som ett desperat försök att hitta en fråga som kan knuffa opinionssiffrorna över spärren på ett annat liberalt partis bekostnad. Frågan är dock vem som kommer rösta Centern baserat på en EU-intern organisationsfråga?
Väldigt få väljare bryr sig om vilken partigrupp i Europaparlamentet som de svenska partierna sitter i. Det flesta har troligtvis inte ens koll på vilka partigrupper som finns eller att det finns några överhuvudtaget. Att försöka locka väljare till genom att hota med att utesluta ett liberalt parti ur en liberal gemenskap kommer framförallt inte locka några av Liberalernas väljare att i stället lägga sin röst på Centerpartiet.
Det olyckligaste med C-utspelet är att politiken går förlorad i det mediala oväsen som den liberala kannibalismen resulterar i. På samma presskonferens som kängan mot L utdelades presenterades nämligen Centerpartiets valmanifest med flera andra förslag. Dessa förslag har inte särskilt överraskande fått nära noll uppmärksamhet. Kloka politiska förslag drunknar i en organisatorisk konflikt.
Liberalernas samarbete med Sverigedemokraterna är beklagansvärt – men varken Centerpartiet eller liberalismen vinner på att Liberalerna lämnar Europaparlamentet eller den liberala partigruppen. Centerpartiet borde tänka om, borde för sin egen och Europas skull.
Elin Venholen är fristående centerpartistisk skribent på Liberala Nyhetsbyrån