Demokratin är värd att försvara och dö för

Replik 26 juli 2023 17:38
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den S-märkta krönikören Fredrik Pettersson skriver den 18 juli i sin krönika om koranbränningar och ställer där frågan om den svenska yttrandefriheten verkligen är värd att dö för. Detta med rädsla för islamistiska hämndaktioner och terrordåd. För mig är svaret enkelt. 

Att bränna böcker må vara tölpaktigt och ett infantilt sätt att föra fram sina åsikter på. Men lagen om yttrandefrihet och demonstrationsfrihet är två grundfundament i den svenska demokratin som finns där också för dem som saknar förmågan att uttrycka sina åsikter på ett mer intelligent och civiliserat sätt. 

Det verkliga problemet är inte enstaka provokatörer (ofta med utländsk härkomst) som bränner Koranen. Problemet är det betydligt större antalet muslimer i Sverige och runtom i världen som inte kan acceptera yttrandefrihet, och som är beredda att använda våld och terror för att tysta den som nyttjar sina grundlagsstadgade demokratiska rättigheter.

 

För extremt många muslimer är svensk demokrati oförenligt med islam, och tro inte för en sekund att dessa muslimer som vill förbjuda koranbränningar nöjer sig med det. Samma muslimer vill förbjuda att deras profet avbildas. Minns exempelvis terrorattentatet mot Charlie Hebdo, de långtgående terrorplanerna mot Jyllands-Posten, eller Lars Vilks som fram till sin död tvingades leva under ständigt beskydd, efter en teckning som retade upp dem på samma sätt som koranbränningarna gör. 

Alla dessa muslimer som visat att de är beredda att ta till våld och terror för att strypa våra grundlagsstadgade rättigheter accepterar inte någon som helst kritik av islam. De är inte nöjda förrän det är straffbart att häda eller på något annat sätt kränka dem och deras tro.

 

I deras värld är exempelvis homosexualitet haram – strängt förbjudet och straffbart. Är vi verkligen beredda att förbjuda pridetåg och sexuella minoriteters rättigheter för att inte kränka dessa våldsamma högljudda antidemokrater? Ska män och kvinnor inte längre tillåtas ha samma rättigheter för att de har en direkt motsatt uppfattning om jämställdhet? Hur långt ska vi gå för att blidka de muslimer som inte accepterar svensk grundlag?

Ska vi verkligen anpassa oss efter dem som vill strypa den svenska demokratin, i stället för att upprätthålla den för alla dem som älskar vårt land, och för dem som många gånger också har flytt till Sverige för att slippa just denna typ av hädelselagar?

Jag tycker inte det. 

 

Mikael Strömberg
Andre vice ordförande för kultur- och fritidsnämnden i Eskilstuna (SD)


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa