Migrationsminister Anders Ygeman (S) och sanningen har stora svårigheter med att hitta varandra. Det hände när statsrådet hänvisade till en utvärdering av EBO-lagen som inte fanns. Det inträffade igen när han fick det till att Sverige har snart sagt Europas högsta ersättningar till asylsökande, vilket inte är sant.
I fredags var det dags igen, i en interpellationsdebatt i riksdagen med Maria Ferm (MP). Det handlade om villkoren för ukrainska flyktingar. Ferm vill att de ska folkbokföras, få etableringsplan, ges rätt att läsa svenska för invandrare med mera, precis som alla andra som ges rätt till skydd.
Ygeman: ”Det är ju Europeiska rådet som har beslutat att massflyktsdirektivet ska tillämpas. Och hur det ska tillämpas i svensk lagstiftning röstades det om i Sveriges riksdag för 20 år sedan. Såvitt jag förstår har Miljöpartiet röstat för både implementeringen av massflyktsdirektivet i svensk lag och att vi ska använda oss av massflyktsdirektivet och inte asyl. […] Då blir man inte folkbokförd, och det är de här andra sakerna som gäller.”
Nej, så är det inte. Massflyktsdirektivet ska tillämpas. Men det är en väg till skydd utöver, inte i stället för asyl. Alla ukrainare som ges tillfälligt skydd med stöd av direktivet har även rätt att söka asyl, vilket många av dem gör parallellt, eftersom asyl ger större trygghet och bättre villkor.
Migrationsverket har dock infört beslutsstopp i asylärenden för sökande från Ukraina. Det motiveras med, som det heter, den osäkra situationen i landet. När stoppet ska hävas är upp till Migrationsverket. Det ansvariga statsrådets yttrande att ”vi ska använda oss av massflyktsdirektivet och inte asyl” är däremot en stark politisk signal till myndigheten om hur regeringen vill ha det.
Massflyktsdirektivet är heller inget hinder mot att Sverige ger bättre villkor än de miniminivåer som anges där. Ukrainarna skulle kunna folkbokföras, ges rätt att läsa SFI, erbjudas etableringsinsatser, fördelas jämnt över kommunerna och så vidare.
Det skulle kräva en särskild lag, men regeringen har vid andra tillfällen visat att den med lätthet kan producera en sådan. Allt handlar om politisk vilja. Den fanns när det skulle införas gräns- och id-kontroller. Tyvärr finns den ännu inte när det kommer till att ge ukrainska flyktingar anständiga villkor.
Ja, ytterst bottnar det i att den socialdemokratiska regeringen inte vill att de ukrainska flyktingarnas uppehållstillstånd ska vara varaktigt som för andra skyddsbehövande. Anders Ygemans och kamraternas tanke tycks vara att ukrainarna ska tvingas åka tillbaka så snart Sverige kan komma undan med det. Och de ska tydligen inte ha det allt för bekvämt medan de sitter med väskorna packade.
Säg det i klartext så kan vi debattera den saken, i stället för att vilseleda om vad Sverige får göra enligt EU-reglerna.