Livet i krutbruket i bokform: "Berättelser som berör"

"Det är bra för samhällets framtid att Hagalund och Brobyholm bebyggs. Annars har Åker ofta hamnat i skymundan i kommunen." Orden kommer från bygdens son Hans Zetterberg som är aktuell med en ny bok – ett stycke krutbruk.

Sina första år tillbringade Hans Zetterberg i ett hus i området Hagalund, som på senare tid namngett en busshållplats.

Sina första år tillbringade Hans Zetterberg i ett hus i området Hagalund, som på senare tid namngett en busshållplats.

Foto: Lars Kilström

Åkers styckebruk2021-08-23 06:16

Upprinnelsen var att Peter Servin, vd för Åkers krutbruk fastigheter AB, träffade den pensionerade journalisten Hans Zetterberg då den senare släppte sin första bok, 14+1=15, 2018 om genuina Åkersbor.

– Vi började prata då och jag undrade om han kunde skriva en bok som bara handlade om krutbruket och dess historia. Det har ju funnits verksamhet här så länge, säger Peter Servin.

Vi sitter alla tre på hans kontor på det gamla krutbruksområdet med anor från Gustav Vasas tid. Men det är ju på andra sidan – den södra – av Råckstaån som cirka 500 bostäder ska växa fram i Brobyholmsprojektet.

Detaljplanen godkändes kring årsskiftet och markarbetena ska starta kommande vecka, enligt Peter Servin.

– Jag förhandlar med fyra presumtiva köpare av området. Det är kända exploatörer vi pratar om. Jag hoppas att vi kommer till avslut nästa månad, berättar Peter Servin.

Likaledes hoppas han att spaden sätts i marken våren 2022.

Ernst Zetterberg, Hans Zetterbergs far, jobbade på Åkers krutbruk under fem decennier.

undefined
Hans Zetterberg tillsammans med krutbrukets, det vill säga fastighetsbolagets, vd Peter Servin utanför den senares kontor. "Jag är väldigt stolt över boken, även om jag inte bidragit så mycket", säger Peter Servin.

– Enligt telefonkatalogen titulerades min pappa kemisk teknisk arbetare.

– Men jag fick aldrig sätta min fot här på den tiden, fortsätter Hans Zetterberg.

Fram till åtta års ålder bodde familjen i Hagalund, alltså där nya bostäder ska uppföras och därefter i den så kallade Raden.

– Det var fortfarande arbetarbostäder, men med egna badkar. Jag trivdes på båda platserna. En bättre uppväxt kunde jag inte ha önskat mig.

Hans Zetterberg berättar att krutbruket haft 1 000 anställda vid samma tidpunkt och att det i närområdet fanns Konsumbutik, bageri, handelsträdgård och mack.

undefined
När Hans Zetterberg var åtta år flyttade familjen in i ett av husen i den så kallade Raden (gula husen i bakgrunden), där arbetare från Åkers krutbruk bodde.

– I Hagalund fanns en isbana. Lyktstolparna syns ännu. Krutbruket hade även en tennisklubb.

Mycket av detta dyker upp i hans bok där Hans Zetterberg intervjuat omkring 15 personer. Många av dem tillhör hans egen generation och har liknande minnen att förtälja.

– Erik "Masken" Eriksson och Inger Levin var med i den förra boken också.

Anders Andersson, något år yngre än författaren, råkade i barndomen starta en brand som förstörde krutbrukets skola.

I boken säger han bland annat: "Jag kommer inte ihåg speciellt mycket, jag var ju bara sex år. Det var jag och en tjejkompis som byggt en koja i en liten skrubb. Vi hade fått tag i en ask tändstickor, om jag minns rätt så eldade vi lite papper på golvet. Eller kanske lekte vi lucia, elden spred sig snabbt ..."

undefined
Till sin bok har Hans Zetterberg fått låna bilder från främst Harry Lundblads arkiv.

Olle Andersson, 71 år, miste sin far i en stor explosion 1961. I boken berättar han:

"Om pappa varit i livet hade han knappast tillåtit mej att som 13-åring riva Folkets park i Åker. Det var ju förenat med ganska stora risker som inte mamma hade riktigt klart för sig."

Den i dag 92-årige Sven Johansson kan skildra nämnda katastrof för 60 år sedan på krutbruket:

"Jag fick splitter och glas över hela kroppen. Främst i ansiktet men även på magen och armarna. När jag tittade på mina kläder efteråt, skjorta, tröja och overall, såg jag ett stort hål vid sidan av magen. Här hade flera bitar av metall och glas gått rakt in."

undefined
Hans Zetterberg minns att det i, eller snarare vid, krutbruket fanns bland annat folkskola, livsmedelsbutik (i den röda byggnaden), bageri och bensinstation.

– Det är starka berättelser, som berör. Kring 2011 åkte Sven Johansson in på sjukhus. Det visade sig att splitter vandrat runt i kroppen och skurit hål på magsäcken, säger Hans Zetterberg.

– Jag har haft större fokus på människorna än på att skriva en faktaspäckad bok, avslutar Ernst Zetterbergs grabb.

Ett stycke krutbruk

Boken ges ut av Åkers hembygdsförening och Åkers krutbruk fastigheter AB. Det finns 800 exemplar. Releasefest hålls på orten i början av oktober, platsen är ännu inte bestämd. Många av bilderna i boken har Hans Zetterberg fått låna från den framlidna Åkersprofilen Harry Lundblads arkiv, genom Lundblads dotter Gerd Silander.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!