I en samordnad polisinsats tidigt i måndags morse greps fyra personer i sina respektive bostäder. De är misstänkta för grovt miljöbrott genom hantering av batteriavfall under perioden 2018-2019.
En av de gripna, en 49-årig man, driver ett avfallsåtervinningsföretag med verksamheter på flera orter, bland annat i Eskilstuna.
I mitten av december upptäckte miljökontoret att det på Eskilstunaanläggningen fanns cirka 430 ton nedmalda batterier, så kallad svart massa. Företaget saknar tillstånd för att hantera farligt avfall. Delar av batteriavfallet, som alltjämt förvaras i säckar och innehåller höga halter av zink och mangan, har dessutom läckt ut i marken.
Efter beslut av åklagaren Helena Eckerrot Flodin vid Åklagarkammaren i Örebro greps 49-åringen och tre andra misstänkta vid en samordnad räd i måndags morse. En av de gripna släpptes sent på måndagskvällen.
– De har koppling till företag som har hanterat avfallet, säger åklagaren.
Helena Eckerrot Flodin vill inte säga vad som framkommit i förhören eller avslöja något om bevisningen. Hon vill heller inte berätta hur de misstänkta ställer sig till misstankarna.
– Utredningen löper på och de tre anhållna kommer att sitta kvar här ett tag. Vi får se vad vi kommer fram till, säger Helena Eckerrot Flodin.
Senast på torsdag vid lunchtid måste åklagaren avgöra om de misstänkta ska släppas eller begäras häktade. Häktningsförhandlingar hålls i så fall på fredag.
I utredningen av miljöbrottsmisstankarna ingår, enligt uppgift, även företrädare för återvinningsföretaget Urecykle. Det bolaget återvinner cirka 70 procent av landets uttjänta batterier och uppges ha fraktat batteriavfall till anläggningen i Eskilstuna.
Hururvida det rättsliga processen kommer att påverka möjligheten att flytta batteriavfallet från Eskilstuna är inte känt.
Enligt David Aronsson på miljökontoret i Eskilstuna skulle batteriavfallet egentligen ha fraktats till en anläggning i Polen.
– Vi har haft kontakt med Urecykle för att försöka reda ut hur materialet ska kunna fraktas vidare till anläggningen i Polen, eller mellanlanda någon annanstans i väntan på exporttillstånd från Naturvårdsverket, säger David Aronsson.
En tid före upptäckten av batteriavfallet i Eskilstuna påträffades 100-tals ton batteriavfall nedgrävda i åker i Kumla.
Återvinningsanläggningen i Eskilstuna har i praktiken varit stängd sedan i december.