Att de två små gulmålade husen mellan S:t Eskils gymnasium och parkeringen vid polishuset har ett stort kulturhistoriskt värde råder inget tvivel om enligt Eva Alström.
– Byggnaderna är fantastiskt fina och i bra skick. Gatuhuset är troligen uppfört i slutet av 1700-talet och gårdshuset, det som hette Klockargården, byggdes någon gång på 1750-talet. Men de har inget skydd, det finns inga garantier för deras bevarande.
Eva Alström har en bakgrund som chef för Eskilstuna museer och är engagerad i föreningen Eskilskällans vänner som vänt sig till Länsstyrelsen med en ansökan om att byggnadsminnesförklara gården.
– Ett byggnadsminne är det starkaste och kraftigaste skyddet som går att få. Vi har inte så många byggnadsminnen i Eskilstuna och de här två husen måste skyddas för att vi ska vara säkra på att de står kvar i framtiden. Bevarandevärdet är starkt, inte minst därför att det finns en så stark lokal historia knuten till gården som ju fått sitt namn av Adolph Törneros.
Adolph Törneros föddes på gården 1794 och kom trots fattiga förhållanden att göra en imponerande akademisk och litterär karriär.
Törneros har beskrivits som den svenska litteraturens stora brevskrivare och reseskildrare. Några år före sin död 1839 kröntes banan då han utnämndes till rektor vid Uppsala universitet. Under alla år då han inte längre bodde i Eskilstuna återvände han alltid till gården på Kyrkogatan.
De två husen ägs av Eskilstuna kommun. Gårdshuset hyrs i dag av Brottsofferjouren medan gatuhuset under flera decennier var privatbostad åt lärarinnan och litteraturälskaren Gunnel Blom som gick bort 2021. I sitt testamente instiftade hon en stipendiefond, vars ordförande Axel Hellby – chefredaktör för kulturtidskriften Trakten – har förhoppningar om att Törnerosgården ska kunna bli en litteraturhistorisk samlingspunkt där författare även kan erbjudas vistelsestipendier.
Han har skrivit ett öppet brev till Länsstyrelsen för att komplettera och stötta den ansökan som gjorts om byggnadsminnesförklaring.
– Brevet kan ses som en uppmaning att slå vakt om gårdens kulturhistoriska värden. Det har även signerats av akademiledamoten Per Wästberg som skrivit om Törneros, säger Axel Hellby.
Hur Länsstyrelsen ställer sig till ansökan återstår att se.