– Man inser att det här arbetet verkligen behövs. Siffrorna talar rätt mycket för sig själva då det gäller barn och antal personer som får bo kvar efter vårt stöd, säger Jonas Sjöström.
Tidningen har tidigare berättat om kommunens arbete med att få vräknigshotade hushåll på fötter igen.
I sitt uppdrag går Jonas Sjöström och hans kollega Mikaela Eränen hem till hushåll som uteblivit med hyran och knackar på dörren för att informera om stödinsatsen.
Det kan bland annat handla om ekonomisk rådgivning och stöttning i kontakten med olika myndigheter.
Ibland räcker det med enstaka möten. I andra fall behöver boendestödjarna hitta långsiktiga lösningar för personer med mer omfattande problematik, berättar Sjöström.
Sedan 2022 har uppdraget legat på en heltidstjänst på socialförvaltningen, men för en dryg vecka sedan stärktes arbetet upp med ytterligare en anställd under resten av året.
– Det är verkligen högtryck på människor som behöver stöd och hjälp, säger Jonas Sjöström.
När får man problem?
– Det är när man halkar efter med hyran och elen. Vissa mår kanske inte bra heller och halkar efter på grund av det. Det är väldigt olika.
Märker ni av att det är tuffa tider?
– Det är många som fått tommare på kontot tidigare i månaden. Så bara sedan jag började tycker jag att det blivit intensivare. Behoven har ökat faktiskt.
– En del har okunskaper om att man måste prioriterar hyra och el. Men också om vart man kan vända sig för att ta tag i själva problemet.
Hinner ni med ert jobb?
– Vi hinner med en del, men jag tror definitivt att det finns många fler vi skulle kunna hjälpa. Målet är ju att ingen ska bli vräkt. Därför känns det väldigt skönt att vi är två nu som kan göra det här på heltid.
Åsa Ghaderi är enhetschef på den bostadssociala enheten och beskriver resultatet av det vräkningsförebyggande arbetet som fantastiskt.
– Under perioden januari till augusti i år har 83 hushåll fått hjälp. Av dessa är 45 barnfamiljer med totalt 93 barn.
Det låter som många?
– Visst är det så.
Verksamheten har tvingats sålla bland de sökande, berättar Ghaderi. Här går barnfamiljer först i kön, men också unga vuxna, äldre och personer med psykisk ohälsa är prioriterade.
En avgörande framgångsfaktor är att komma in med hjälp i ett så tidigt skede som möjligt. Nu hoppas kommunen kunna göra ännu snabbare insatser då en av de vräkningsförebyggande boendestödjarna flyttar in på socialtjänstens mottagningsenhet från och med nästa vecka.
Problemen med vräkningar är fortsatt stora i Eskilstuna. Enligt Kronofogdens senaste statistik har både antalet ansökningar om avhysning och faktiska vräkningar ökat stadigt de senaste åren – från 49 vräkta hushåll 2020 till 77 under 2022.
Åsa Ghaderi menar att den ekonomiska situationen i samhället just nu slår hårt mot många som lever på marginalen. Och med fortsatt tuffa tider framöver ser hon att det vräkningsförebyggande arbetet behöver utvecklas ytterligare ihop med socialtjänstens utredningsenhet och ekonomiskt bistånd.
– Jag ser inte det här som en tillfällig lösning utan snarare som att vi nu har hittat ett arbetssätt som vi måste förbättra vidare. Tillsammans kan vi bli mer effektiva, säger hon.