Bostadssociala kontrakt skrivs för att personer som står långt från bostadsmarknaden ska få möjlighet att hyra en bostad. Personen i fråga erbjuds ett andrahandskontrakt genom socialtjänsten med målsättningen att själv på sikt kunna ta över kontraktet.
Exempel på individer som kan komma i fråga för ett kontrakt är missbrukare, skuldsatta eller personer som kommit ut från institutioner.
I flera år tecknade kommunen mellan 20 och 50 bostadssociala hyreskontrakt per kvartal. Men sedan april förra året skrivs allt färre kontrakt och under sista kvartalet 2022 var det endast tre Eskilstunabor som fick ett nytt boende på det här sättet.
Minskningen sammanfaller med att kommunen skärpte sina riktlinjer på området den 1 november 2022.
I underlaget till de nya riktlinjerna har kommunen förtydligat att socialtjänsten inte ska fungera som en bostadsförmedling.
I samband med förändringen ställde Göran Gredfors (M), socialnämndens ordförande, sig positiv till de nya riktlinjerna.
– Det är tydligare kriterier än det system med så kallade kommunkontrakt som tidigare gällde. Och enligt min uppfattning har kommunen varit för generösa tidigare. Utgångspunkten är att vi hela tiden måste vara säkra på att rätt människor får rätt hjälp i rätt tid. De som tillhör en utsatt grupp och verkligen behöver en bostad ska få det, sade han då till tidningen.
Pia Andersson, områdeschef på socialförvaltningen, svarar i ett mejl att det nu finns en hypotes om att de nya riktlinjerna kan leda till att fler nekas kommunkontrakt, men att förvaltningen ännu inte har kunnat dra några sådana slutsatser. Hon påtalar att minskningen skett under hela 2022 och börjat långt innan det fattades beslut om den nya anvisningen. Nu behöver man även titta på inflödet av ansökningar och om det fattats fler avslagsbeslut.
– Det är väldigt svårt att veta varför inflöden ökar och minskar. Detta följer vi. Men vi behöver få lite mer tid innan vi kan uttala oss, skriver hon.
Vid årsslutet hade kommunen tecknat 85 nya bostadssociala kontrakt under 2022, att jämföra med 156 under 2020 och 129 under 2021. Nedgången speglar sig också i siffrorna över det totala antalet pågående sociala kontrakt, som minskat – från i genomsnitt 369 stycken under 2020 – till i snitt 296 under 2022.
Även andelen sociala bostadskontrakt som skrivs med allmännyttan har minskat kraftigt. Från att kommunen tecknat 27 sociala kontrakt med Kfast under 2020, och 24 stycken under 2021, fick endast sex personer ett socialt kontrakt hos bolaget under hela förra året. Det motsvarar sju procent av det totala antalet sociala kontrakt som skrevs under 2022.
Det är en låg andel i jämförelse med hur det ser ut i övriga landet, där bransch- och intresseorganisationen Sveriges allmännytta uppskattar att nio av tio sociala bostadskontrakt återfinns i allmännyttiga bolag. Den aktör som Eskilstunas socialtjänst har absolut flest sociala kontrakt hos är Victoriahem, med 161 stycken.
Enligt Pia Andersson har kommunen sedan många år en tradition av att skriva fler sociala kontrakt med de privata bostadsägarna i stan.
– Kommunfastigheter erbjuder fler lägenheter än vi använder. Många matchar inte de behov vi har av mindre billigare lägenheter, skriver hon.