Dom avkunnad mot Anna som hanterade bedrägerimiljoner

Eskilstuna tingsrätt har nu meddelat dom mot "Anna" som stod åtalad för grovt penningtvättsbrott. Hon döms till fängelse.

Anna har enligt domstolen gjort sig skyldig till 52 grova penningtvättsbrott. Bilden är arrangerad.

Anna har enligt domstolen gjort sig skyldig till 52 grova penningtvättsbrott. Bilden är arrangerad.

Foto: Joakim Serrander

Eskilstuna2024-02-23 12:57

Kvinnan som vi har kallat Anna har förnekat brott men medgett att hon under 2021 och 2022 mottog 52 insättningar, på drygt 2,2 miljoner kronor, på sina konton.

Pengarna kom från 20 målsägare som på olika sätt blev lurade. Vissa av dem utsattes för romansbedrägerier, andra kontaktades på sociala medier av vänner eller kända personer som fått sina konton hackade.

Gemensamt för alla målsägare är att de förmåddes att föra över stora summor till den ofta kända person de trodde sig ha kontakt med. Två medlemmar i dansbandet i Arvingarna och "Karl-Fredrik på Österlen" var några av de namn som bedragarna använde.

Pengarna gick dock till Anna i Eskilstuna, som i sin tur köpte kryptovaluta.

Anna hävdar att hon agerade på uppdrag av Mike Chabot, en känd fitnessprofil, som Anna att såg som sin pojkvän trots att de aldrig träffades eller ens pratade. Enligt Anna hade Chabot försäkrat att pengarna kom från hans affärer i Europa och att pengarna skulle vara deras gemensamma.

Eskilstuna tingsrätt köper inte Mike Chabot-förklaringen. Enligt domstolen är det varken rimligt eller troligt att Anna inte förstod att pengarna kom från brott.

undefined
Cirka sju miljoner kronor har passerat Annas konton. Drygt två miljoner omfattas av det aktuella åtalet. Bilden är arrangerad och personen på bilden har ingenting med händelsen att göra.

Utöver de två miljoner som det aktuella åtalet omfattar passerade ytterligare fem miljoner kronor Annas konton.

Det hålls Anna till last att Anna fortsatte ta emot pengar, och köpa kryptovaluta, även efter att hon förhörts av polisen.

Hennes systematiska mottagande av pengar och köp av kryptovaluta har, enligt domstolen, syftat till att dölja att pengarna kom från brott.

För Anna, som inte förekommer i belastningsregistret och anses leva under ordnade förhållanden, väntar nu ett fängelsestraff på ett år och sex månader.

Maxstraffet för grovt penningtvättsbrott är sex års fängelse.

Anna hade krävt att skadeståndssummorna skulle jämkas till noll kronor eller sättas ned kraftigt. Detta för att flera av målsägarna, enligt Anna, varit naiva när de betalade hundratusentals kronor till kända personer utan att ta reda på fakta.

Tingsrätten noterar att vissa av målsägandena kunde ha vidtagit fler säkerhetsåtgärder för att kontrollera identiteten på de personer som de var i kontakt med. Men ...

"Satt i relation till vållandet på skadevållarens sida måste målsägandenas agerande ses som ytterst underordnat det vållande som ska ligga skadevållaren till last för de uppkomna skadorna."

Anna ska därför betala skadestånd till de 20 målsägarna med totalt drygt två miljoner kronor. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!