Kommunen maktlös inför gåsinvasionen på badstränderna

Badsäsong innebär strandhäng – och strandhäng innebär gåsbajs i massor. Så också i år. Kommunen sliter sitt hår över problemet och söker desperat efter en lösning. "Vi klarar inte det här på egen hand", säger Mattias Albers, områdeschef för arenor och friluftsliv.

Kanadagässen har börjat invadera badstränderna.

Kanadagässen har börjat invadera badstränderna.

Foto: Fanny Juhlin

Eskilstuna2024-05-30 19:29

Nyheten i korthet

  • Eskilstuna kommun kämpar med att hantera problemet med fågelbajs på badstränder. Trots olika försök, inklusive användning av skrämselmetoder som träfigurer och grön laser, har problemet kvarstått.
  • Mattias Albers, områdeschef för arenor och friluftsliv, uppmanar invånarna att hjälpa till genom att promenera med sina hundar vid badplatser och undvika att mata fåglarna där.
  • Kommunen planerar att fortsätta testa olika metoder för att lösa problemet, bland annat potentiellt användande av drönare.

För några veckor sedan dök de upp – de ulliga och urgulliga gässlingarna. Men lika söta som de små liven är i början – lika hatade är de någon månad senare när de ockuperar badstränder och lämnar stora mängder träck efter sig.

undefined
Visst är de söta när de är små, men snart blir de en plåga på badstranden.

Kommunen har genom åren testat otaliga metoder för att minska problemet: Fågelfigurer i trä, staket, skrämselskott – och förra årets lovprisade nyhet grön laser.

– Det är samma visa varje år. Vi gör insatser, men det räcker inte. Vi gör vad vi kan men vi har inte resurser att hantera det här fullt ut, säger Mattias Albers, områdeschef för arenor och friluftsliv på Eskilstuna kommun.

undefined
Mattias Albers, områdeschef för arenor och friluftsliv på Eskilstuna kommun, konstaterar uppgivet att det inte finns någon universalmetod för att slippa gässen.

Den gröna lasern må vara effektiv som skrämselmetod, men visade sig ändå inte vara en långsiktig lösning. Tjänsten tillhandahölls via ett företag i Västerås.

– Det kostade en del. Vi har också undersökt möjligheten att införskaffa en egen laser och utbilda personal, men det var inte så enkelt.

undefined
Förra året testades grön laser för att skrämma bort gässen från några av de stora badplatserna. Nu är metoden pausad på grund av resursbrist.

Lasermetoden är därför satts på paus i nuläget. I stället fortsätter kommunen med åtgärder som man testat tidigare – och som fungerar till viss del. Som träfigurerna, att kommunjägaren får skjuta både i luften och skarpt mot gässen och att låta bli att klippa gräs och lägga i bryggor på vissa platser för att gässen inte ska trivas.

– Det handlar mycket om att hindra ungarna från att komma upp på stränderna. De kan inte flyga så de kommer vattenvägen. Kommer de väl upp så har vi hela familjen där sen, säger Mattias Albers.

undefined
Staket längs stranden har satts upp vissa år, för att hindra gässen att ta sig upp ur vattnet.

 

undefined
Fågelfigurer i trä är en av metoderna som testats för att skrämma bort gässen, med varierad framgång.

Problemet med gäss på badplatser är inte unikt för Eskilstuna. Det finns överallt, men ingen verkar ha någon effektiv lösning.

– Vi klarar inte det här på egen hand, det är väldigt resurskrävande. 

Mattias Albers säger att problemen är störst i Vilsta på våren och i Sundbyholm den senare delen av sommaren.

undefined
Gässen lämnar ovälkommet träck efter sig.

Han har en uppmaning till Eskilstunaborna, som kan ha viss effekt:

– Vi råder folk att gå med hunden förbi badplatserna och att vistas där på alla sätt.

En annan uppmaning är att inte mata fåglar på badstränder.

Framöver kommer kommunen att fortsätta leta efter sätt att komma tillrätta med problemet.

– Det finns en metod med drönare som jag läst om, men jag vet inte hur eller om det fungerar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!