Det privata företaget Eskilstuna Biogas AB planerar att bygga en biogasanläggning på en skogsfastighet i korsningen mellan järnvägen Svealandsbanan och länsvägen 899, precis söder om logistikparken med Coops jättelager som närmaste granne. Anläggningen kommer att ha en kapacitet att producera 70 gigawattimmar biogas per år.
– Biogasen kommer dels att säljas till EEM för att försörja busstrafiken och deras publika tankstation. Vi kommer också att driva en egen tankstation för tung trafik vid vår anläggning nära Eskilstuna logistikpark. Därmed tillgodoser vi hela den lokala efterfrågan på biogas som finns i dag. Resterande del av vår gas kommer att säljas till andra köpare, säger Kaj Wågdahl, ordförande Eskilstuna Biogas AB.
I samband med att företaget fick bygglov för anläggningen i augusti 2022 sa Kaj Wågdahl till Eskilstuna-Kuriren att den totala investeringssumman skulle landa på 400 miljoner kronor och att anläggningen skulle stå klar att ta i drift i slutet av 2023. Så har det dock inte blivit. Anläggningen har fortfarande inte börjat byggas trots att alla nödvändiga tillstånd funnits på plats. Kaj Wågdahl förklarar förseningen med att efterfrågan är stor på den typ av utrustning som behövs för att bygga en biogasanläggning. En annan orsak är att den aktuella utrustningen blivit dyrare.
– Det beror också på ny EU-lagstiftning som trädde i kraft 2023 som innebär att samtliga finansiärer, även svenska, behöver ett godkännande enligt den så kallade FDI-lagen (Foreign direct investment). Eftersom biogasproduktion är en känslig verksamhet måste alla investeringar som görs i den prövas av ISP (Inspektionen för Strategiska Produkter).
När räknar ni med att börja bygga?
– Inom kort, vi kan inte ge något exakt datum men inom de närmaste månaderna.
Kaj Wågdahl säger att investeringen i dag beräknas uppgå till 600-700 miljoner kronor och att anläggningen kommer att vara fullt driftsatt under 2026. Han menar dock att själva uppstarten kommer att påbörjas tidigare då uppstartsperioden för en biogasanläggning är ganska lång.
Hur finansierar ni investeringen?
– Med eget kapital från våra investerare som inkluderar Andion CH4 Renewables och Equitix Infrastrukturfonder som alla har deltagit i utvecklingen av projektet, samt banklån. Vi har också statligt investeringsstöd från Klimatklivet (Naturvårdsverket).
Vem äger Eskilstuna Biogas AB?
– Eskilstuna Biogas AB ägs idag av flera parter, ägandet fördelas mellan initiativtagaren och grundaren, lokala lantbrukare och Andion CH4 Renewables.
Nyligen godkände samhällsbyggnadsnämnden i Eskilstuna en detaljplan för fastigheten som bekräftar det tidigare bygglovet. Marken behövde detaljplaneras eftersom anläggningen blir så stor att den faller under den så kallade Sevesolagstiftningen. Lagstiftningen tillkom på den dåvarande Europeiska gemenskapens initiativ efter en allvarlig kemikalieolycka i den lilla italienska staden Seveso 1976.
Inför detaljplanebeslutet har en miljökonsekvensbeskrivning gjorts enligt vilken den planerade biogasanläggningen inte bedöms utsätta människor för oacceptabla risker. "Ett läckage i samband med sydliga vindar innebär dock att ett gasmoln kan driva in över spåret och i värsta fall antändas om ett tåg passerar", står det i miljökonsekvensbeskrivningen. Av försiktighetsskäl kan det därför vara nödvändigt med driftstopp av järnvägen i samband med läckage.
Enligt miljökonsekvensbeskrivningen bedöms risken för störande lukt från verksamheten vid normal drift vara liten. Störande luktutsläpp kan dock ske vid större driftstörningar som sannolikt kommer att vara sällsynta, enligt miljökonsekvensbeskrivningen. Den 25 meter höga anläggningen kommer att vara försedd med en gasfackla som dimensioneras för att kunna förbränna producerad biogas i händelse av driftproblem.
Närboende har under bygglovs- och planprocesserna uttryckt oro för hur anläggningen ska påverka deras vattentäkter. Planenheten har svarat att anläggningen bedöms påverka grundvattenförhållandena enbart lokalt och att säkerhetssystem och dagvattensystem utformas för att säkerställa att eventuella läckage samlas upp och renas.