Under två veckor ska arbetet med att klippa och forsla bort näckrosor från Eskilstunaån pågå. I tisdags sjösatte entreprenören Svensk vassklippning en av sina amfibiegående bandvagnar vid Tunafors kraftstation och drog i gång arbetet.
– Det handlar om tusentals kvadratmeter näckrosor som ska klippas och vi börjar uppströms så att vi kan samla upp det vi eventuellt missat längre ned längs ån, säger Carl-Johan Cedergren som är förare av den inhyrda vassbåten.
Farkosten, som är försedd med en mäktig t-formad sågklinga i fören och en räfsa i aktern, drivs fram som en bandvagn och manövreras som en modern åkgräsklippare. När Carl-Johan Cedergren tar sig an tätare områden näckrosor får han stanna till med täta mellanrum för att rensa slokande stjälkar som fastnat i den framdrivningens skovlar.
– Det är ingen större utmaning med själva klippningsmomentet. Problemet uppstår när skörden ska räfsas upp. Det blir snabbt väldigt tungt och en full räfsa väger ofta över 300 kilo – det är tio gånger mer än när vi klipper vass.
På onsdagen arbetade vassbåten i höjd med Polishuset och fick ägna åtskilliga timmar för att ta sig an det flytande gröna fält som brett ut sig nedanför Fors kyrka.
– Nu är det högsäsong för oss. Vi har 13 arbetsbåtar som går på högtryck hos både kommuner och privatpersoner, säger Carl-Johan Cedergren.
Enligt Erik Ehrnholm, driftingenjör på stadsbyggnadsförvaltningen, görs näckrosklippningen både av estetiska och ekologiska skäl.
– Vi har kontinuerligt övervakat näckrosornas utbredning med hjälp av drönare och nu är det hög tid ta bort en del. Det är väldigt mycket näckrosor i ån och då krävs minst en sådan här insats varje sommar, säger han.
Hittills har kommunen utfört arbetet i egen regi och med hjälp av en roddbåt med ett skärverktyg i fören.
– Den funkar till en viss nivå, men har såklart inte samma kapacitet som en riktig vassbåt.
I den här omgången kommer klippning utföras från Tunafors kraftstation till strax nedströms Faktoriholmarna. Förra årets insats kostade kommunen cirka 200 000 kronor, inklusive bortforsling till Lilla Nyby, och Erik Ehrholm uppskattar att nota blir den samma i år.
– Klippningen är både till nytta för den biologiska mångfalden och för att näckrosorna inte helt ska dominera vattenspegeln i det centrala å-rummet.