Marie Öhrstedt är vd för det rikstäckande vård- och läkarbemanningsföretaget Ofelia, som för närvarande har ett antal sjuksköterskor inhyrda i Region Sörmlands verksamhet.
– Region Sörmland är en större kund som vi har ett långvarigt och gott samarbete med. Men för oss blir det ingen större påverkan att de inför anställningsstopp av hyrpersonal från 1 februari. Vi flyttar de sjuksköterskor vi har på uppdrag där till andra områden där de behövs.
Marie Öhrstedt har förståelse för att regionen vill satsa på egen fast personal. Men om deras chanser att lyckas är hon tveksam.
– Så som arbetsmarknaden och verkligheten ser ut så tror jag inte att detta kommer förändras över en natt, det är ett långsiktigt arbete. Det är en liten del av landets vårdpersonal som verkar som konsulter och merparten av sjuksköterskorna i denna grupp kommer inte att välja en anställning hos regionen, de tar andra uppdrag i stället.
Ann-Charlotte Deivard leder Eskilstunaföretaget AnnSam, som bedriver vårdbemanning sedan 1999. Inte heller hon tror att regionens försök att göra sig oberoende av hyrpersonal kommer att lyckas.
– Ett väldigt tråkigt och oklokt beslut att så långtgående och abrupt avveckla hyrpersonal inom vården. Framförallt väldigt naivt att tro att det ska kunna ske redan till 31 januari. Vi leverantörer av vårdpersonal är och kommer fortsätta vara ett viktigt komplement till regionens verksamheter, för att de ska kunna bedriva den vård som ligger på Region Sörmlands ansvar.
Konsekvensen av beslutet kommer slå hårt mot regionens egen personal som redan har en ansträngd arbetssituation, säger hon.
– Tar man bort hyrpersonal kommer avdelningar få stänga vårdplatser på grund av personalbrist och fler av regionens anställda kommer säga upp sig av ohållbart hög arbetsbelastning, oavsett den erbjudna höjda ersättning på obekväm arbetstid som regionen talar om.
Ledningen skulle också behöva beakta att om man inte lyckas attrahera ny personal att ta anställning så är det inte bara att trycka på en knapp för att få tillbaka hyrpersonalen igen när man inser att de behövs.
– Det tar även tid för oss leverantörer att bygga upp en stab av konsulter till de olika kunder som behöver hjälp. Bara för att Region Sörmland bestämt sig för att sluta ta in hyrsköterskor betyder det inte att vår personal med automatik kommer ta anställning hos dem, som de tycks tro. Vi har andra uppdrag att erbjuda till våra konsulter hos kunder som uppskattar oss och vill boka in dem.
– Vårdpersonal i dag vill ha en friare anställningsform och är mer rörliga än förr, och behovet av sjuksköterskor i landet har ökat överlag med en befolkning som blir allt äldre.
Sörmlands tillförordnade hälso- och sjukvårdsdirektör Magnus Johansson poängterar att målsättningen är att kraftigt minska andelen inhyrda medarbetare, inte att helt stoppa användningen.
– Vi bedömer att andelen inhyrda medarbetare på flera olika enheter är för hög för att långsiktigt kunna skapa en bra kontinuitet och god arbetsmiljö, det är grunden för beslutet.
Att det skulle bli fler uppsägningar på grund av beskedet om hyrpersonalen tror han inte.
– Vi ser sedan tidigare att det kan vara svårt att både rekrytera och behålla egna medarbetare på enheter med hög eller mycket hög andel inhyrd personal. Men det gällde alltså redan innan beslutet och vi har inga indikationer hittills på att det är någon ökning av uppsägningar av medarbetare nu.
Therese Lundin är verksamhetschef för Medicinkliniken på Mälarsjukhuset. Det här är länets största klinik som rymmer en stor mängd mottagningar och avdelningar, för bland annat medicin-, hjärt-, njur-, dialys- och strokepatienter. Samt SSIH; specialiserad sjukvård i hemmet. Och därmed har kliniken en stor mängd personal och också många hyrsjuksköterskor. Omräknat till heltider handlar det i nuläget om ett 30-tal inhyrda sjuksköterskor i veckan.
Vad kommer det att innebära för er när många av dessa försvinner nästa år?
– Självklart kommer det att påverka oss. Det är ett långsiktigt arbete att satsa på ordinarie personal, med de kvalitets- och utbildningsinsatser som krävs. Men omställningen behöver göras och vi måste börja någon gång. Nu handlar det om att vi ser till att på bästa sätt minimera den påverkan förändringen får på verksamheten.