– Det här är bara så förnedrande och ovärdigt hanterat. Vi har sedan vi träffade arbetsförmedlingens representant i slutet av augusti ännu inte fått ta del av något beslutsunderlag, säger Jörgen Karlsson som är Uffes pappa.
I det kort sammanfattade brevet står det att EBS inte har rätt till lönebidrag för trygghet i anställning för Ulf Karlsson.
Som skäl anges att föreningen vägrat att skriva på den bidragsnivå som Arbetsförmedlingen bestämt.
– Det är ett direkt löjlig resonemang. Det avtal som lades fram när vi träffade dem kunde vi bara inte acceptera. De höll fram ett pappersark med listor och tabeller och vips hade lönebidraget för Uffe skurits ned med drygt 60 procent, säger Jörgen Karlsson.
Han betvivlar att Arbetsförmedlingen överhuvudtaget gjort en ny utredning gällande Uffes arbetsförmåga.
– Det senaste beslutet togs 2019 och sedan dess har Uffes arbetsförmåga har inte förändrats – och därmed heller inte förbättrats.
Ulf Karlsson, som har en cp-skada, har arbetat som kanslist på Eskilstuna bandysällskap sedan 1985. Under många år var hans lön subventionerad av kommunen genom AMA, men sedan 2015 har Arbetsförmedlingen fattat beslut och beviljat lönebidrag för hans tjänst.
– Vem som helst begriper ju att Uffes skada är ett kroniskt tillstånd. Han har fyra assistenter anställda och de har även varit med honom på jobbet. När vi tog kontakt med Arbetsförmedlingen för att få lönebidraget förlängt trodde vi att det skulle bli en formsak.
Så resonerade inte Arbetsförmedlingen. Av det formulär som EBS fyllde i, för att redogöra för Uffes arbetsförmåga, ansåg de att han klarade av sina arbetsuppgifter så bra att lönebidraget kunde mer än halveras. EBS anser att beslutet saknar klargörande motivering och att föreningen inte fått chans att delta i utredningen.
– Vi har ännu inte ens fått svar på vårt yttrande. Det känns meningslöst och vi bollas runt mellan nya kontaktpersoner hela tiden. I en normal värld skulle Uffes vilja att arbeta rimligtvis uppfattas som något positivt. Det handlar om en försörjning och sysselsättning som pågått under ett liv.
Föreningen har tre veckor på sig att begära omprövning av beslutet.