AD friar H&M – hyvlade föräldraledig Eskilstunakvinna

För drygt ett år sedan drog Handelsanställdas förbund, Handels, klädjätten H&M till Arbetsdomstolen, AD. Ärendet var att H&M hyvlat en föräldraledig Eskilstunakvinna från 35 till fem timmar i veckan. Nu frias H&M – AD ser inget fel i hyvlingen.

"Vi anser att domen inte ger rättvisa åt de som är föräldraledig och håller inte med AD i delar av domen", konstaterar Daniel Weglin, central förhandlare för avtal och förhandling på Handels. En föräldraledig kvinna som arbetade på H&M i Eskilstuna blev hyvlad från 35 till fem timmar i veckan, något som Handels tog till AD, Arbetsdomstolen. H&M friades dock och nu måste Handels betala rättegångskostnaderna på 152 000 kronor.

"Vi anser att domen inte ger rättvisa åt de som är föräldraledig och håller inte med AD i delar av domen", konstaterar Daniel Weglin, central förhandlare för avtal och förhandling på Handels. En föräldraledig kvinna som arbetade på H&M i Eskilstuna blev hyvlad från 35 till fem timmar i veckan, något som Handels tog till AD, Arbetsdomstolen. H&M friades dock och nu måste Handels betala rättegångskostnaderna på 152 000 kronor.

Foto: Niklas Holm

Eskilstuna2024-10-04 14:51

Nyheten i korthet

  • Klädföretaget H&M friades av Arbetsdomstolen, AD, efter att Handelsanställdas förbund anklagat dem för att felaktigtt ha minskat en föräldraledig kvinnas arbetstid från 35 till 5 timmar i veckan.
  • Handels yrkade att AD skulle förplikta H&M att betala skadestånd till de drabbade, men AD ansåg att kvinnan inte blivit missgynnad.
  • Trots förlusten i domstolen säger Handels att de inte håller med om AD:s beslut och argumenterar att det inte ger rättvisa åt föräldralediga.

Tidningen kunde i september 2023 berätta om en kvinna i Eskilstuna, som arbetar på H&M, som blev hyvlad från 35 till fem timmar i veckan, under pågående föräldraledighet.

Handels menade att den som får sin tjänst hyvlad har rätt till en omställningstid på upp till nio månader, enligt Detaljhandelsavtalet paragraf 5.6. Under den tiden har man samma lön och villkor som tidigare. 

Handels tyckte att omställningstiden skulle börja räknas först efter föräldraledighetens slut, på samma sätt som om de blivit uppsagda under föräldraledigheten.

undefined
Arbetsdomstolen friar H&M efter att Handelsanställdas förbund tagit dem dit. Ärendet gällde att en föräldraledig Eskilstunakvinna hyvlades från 35 till fem timmar i veckan. H&M har två butiker i Eskilstuna, den en ligger i Tuna park.

Hyvlingen av den föräldralediga kvinnans arbetstider fick Handels att dra ärendet till Arbetsdomstolen, AD. När de vände sig dit visade det sig att ytterligare en föräldraledig kvinna var drabbad av samma sak. Dock handlade hennes fall om att gå från åtta till fem timmar i veckan.

Handels yrkade på att AD skulle förplikta H&M att till de båda anställda betala skadestånd på 75 000 kronor, plus ränta.

Nu ett år senare har ett beslut fattats: H&M frias helt.

AD anser att det är okej att omställningstiden för Eskilstunakvinnan började räknas direkt när hon tackat ja till den nya anställningsgraden. Kvinnan har alltså inte missgynnats, enligt AD.

undefined
H&M har två butiker i Eskilstuna, den ena ligger på Kungsgatan i centrum.

I domen kan man bland annat läsa följande:

"Det finns ingenting som tyder på att bolaget vid omorganisationen valde att endast erbjuda föräldralediga arbetstagare omplacering till ny anställning med lägre sysselsättningsgrad. Även arbetstagare som inte varit föräldralediga har fått motsvarande omplaceringserbjudanden".

"Detaljhandelsavtalet anger uttryckligen att omställningstid vid sänkt sysselsättningsgrad inleds när arbetstagaren accepterat ett erbjudande om anställning med lägre sysselsättningsgrad. Något undantag som innebär att omställningstiden ska börja löpa vid en senare tidpunkt för föräldralediga finns inte".

undefined
Arbetsdomstolen friar H&M och Handels får betala rättegångskostnaderna på 152 000 kronor.

H&M har tidigare inte velat uttala sig om fallet och är fåordiga även nu efter Arbetsdomstolens beslut.

– Vi är glada att ärendet har avslutats men har inga ytterligare kommentarer, svarar Pima Platin, pressekreterare och kommunikationsspecialist på H&M, när tidningen söker H&M för kommentarer.

undefined
Daniel Weglin, central förhandlare för avtal och förhandling på Handels.

På Handels har man däremot desto mer att säga om beslutet från AD.

– Vi anser att domen inte ger rättvisa åt de som är föräldraledig och håller inte med AD i delar av domen, konstaterar Daniel Weglin, central förhandlare för avtal och förhandling på Handels, och tillägger:

– AD säger bland annat att de föräldralediga haft en längre omställningstid då de varit lediga och därför inte missgynnats.

Han berättar att AD i sitt beslut också säger att syftet med att uppsägningstiden ska flyttas till efter föräldraledigheten vid uppsägning på grund av arbetsbrist är att den föräldralediga ska kunna njuta av ledigheten med sitt barn och inte behöva oroa sig för att återgå till arbetslöshet.

undefined
Daniel Weglin, central förhandlare för avtal och förhandling på Handels.

– I Eskilstunafallet så gick vår medlem från 35 timmar i veckan till fem vilket gjort att vår medlem inte kunnat njuta av föräldraledigheten, menar Daniel Weglin.

En förändring har dock skett under tiden att AD fattat sitt beslut, ett positivt sådant.

– Nu har det löst sig bra för vår medlem som är erbjuden en likvärdig tjänst som den hon hade innan hyvlingarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!