Handels har stämt H&M för att ha missgynnat en anställd i deras centrumbutik i Eskilstuna under hennes föräldraledighet. H&M och facket är dock oense om hur och när föräldralediga blir påverkade av en så kallad hyvling, det vill säga att arbetstiden skärs ner radikalt.
Tidningen skrev i mars om H&M:s neddragningar som drabbade flera anställda i deras två butiker i Eskilstuna. Då sade Daniel Weglin, ombudsman och regionalt skyddsombud på fackförbundet Handels, bland annat:
– Ett av de här ärendena tar vi vidare till central förhandling. Jag anser att en medlem blir missgynnad enligt föräldraledighetslagen. Hon får gå från 30 timmar i veckan till fem, och hon är föräldraledig.
Enligt H&M började Eskilstunakvinnans omställningstid under själva föräldraledigheten. Enligt Handels ska omställningstiden börja räknas först när hon kommit tillbaka från sin föräldraledighet.
Då inte facket och klädjätten kunnat komma överens har Handels stämt H&M.
– Det stämmer att vi har drivit ärendet vidare och stämt H&M, konstaterar Daniel Weglin när tidningen når honom nu.
– Det tar dock lite tid och ärendet kommer förberedas i AD i januari, så det är ett tag kvar, tillägger han.
Ellinor Gudmundsson arbetar som förbundsjurist på LO-TCO rättsskydd och driver ärendet för Handels räkning
– Saken är den att vi stämmer inte för hyvlingen i sig, det är omställningstiden hon går miste om, förklarar hon och tillägger:
– Det är ett brott mot missgynnandeförbundet i föräldraledighetslagen anser vi.
Även om stämningen inte handlar om själva hyvlingen har hon sin egen syn på den.
– Hyvlingen som sådan kan man ha synpunkter på så klart. Att gå från 30 till 5 timmar är för den enskilda individen en väldigt svår omställning
Vad hoppas du på om utgången av denna stämning?
– Att det är ett missgynnande att inte få omställningstiden, som man normalt får, eller uppsägningstid om man säger så. Om hon hade valt att tacka nej till erbjudandet hade hon blivit uppsagd och då hade hennes uppsägningstid börjat att gälla först efter hennes föräldraledighet.
Nu har klädjätten H&M inkommit med ett skriftligt svar på stämningen, något som Handelsnytt skriver om. Sammanfattat går svaret ut på att klädjätten inte tycker sig ha missgynnat Eskilstunakvinnan.
Ett utdrag från H&M:s svar:
”Omställningstid och uppsägningstid är två helt olika saker. Om NN valt att inte acceptera omställningserbjudandet och i stället blivit uppsagd på grund av arbetsbrist skulle hennes uppsägningstid börjat löpa efter att hon helt eller delvis återupptagit arbetet i enlighet med lagen om anställningsskydd".
De fortsätter vidare:
"Precis som gäller för alla föräldralediga som blir uppsagda på grund av arbetsbrist under sin föräldraledighet. Men NN har inte blivit uppsagd på grund av arbetsbrist".
En dom i AD avgör hur hyvling av föräldralediga får göras i framtiden. Domen hjälper däremot inte kvinnan som redan har drabbats, det vill säga hon får inte tillbaka sina timmar på kontraktet.
– Det nya anställningsavtalet med de nya villkoren gäller omedelbart när medlemmen som företräds av Handelsanställdas förbund återkommer till arbetet efter sin föräldraledighet. Vi kräver ett skadestånd, som i så fall blir som lite plåster på såren i efterskott, avslutar Ellinor Gudmundsson.