Inget besök på Nato under studieresan: "Tråkigt"

Omvärldsläget sätter Nato i nytt ljus och nya restriktioner gör att gymnasieklassen på St:Eskil fick avslag på besöksfrågan. "Vi skulle ha velat se hur Nato ser på Rysslands framtida aggressioner och hotbilden", säger eleven Jonathan Törnstrand, 18 år.

Det blir en resa till Bryssel, men inget besök på Nato. Det är tråkigt, men förståeligt, tycker både läraren Beatrice Attered och eleverna Matilda Axelsson, 18, Jonathan Törnstrand, 18, och Joanna Johansson, 18. Arkivbilder från Natos högkvarter.

Det blir en resa till Bryssel, men inget besök på Nato. Det är tråkigt, men förståeligt, tycker både läraren Beatrice Attered och eleverna Matilda Axelsson, 18, Jonathan Törnstrand, 18, och Joanna Johansson, 18. Arkivbilder från Natos högkvarter.

Foto: Johanna Geron, Yves Herman , Viktoria Wester

Eskilstuna2022-05-10 13:14

På tisdagen åker hans klass och två lärare från St:Eskil till Bryssel för studieresa. Bland annat är ett besök på Europaparlamentet, Sveriges representation vid EU och Europeiska historiens hus inbokade. Däremot fick eleverna nej till att besöka Sveriges delegation vid Nato.

– Det är tråkigt så klart, men vi får ha förståelse, säger han och gissar att det mest intressanta - Ryssland och framtida hot - knappast hade diskuterats.

– De kan nog inte ge ut sådan information. Så det skulle väl bli mer om hur de jobbar, säger Jonathan Törnstrand som studerar International Social Science programmet på S:t Eskils gymnasium.

undefined
"Med tanke på säkerhetsläget ser det allt mer ut som att vi är på väg mot ett natomedlemskap. Det är en aktuell fråga och vi hade kunnat kolla närmare på hur Nato fungerar, prata med svenskar där om deras tankar", säger Jonathan Törnstrand, som studerar på S:t Eskils gymnasium.

Besöket stod på önskelistan sedan en tid tillbaka eftersom det går hand i hand med elevernas internationella studiefokus. Det var läraren Beatrice Attered som skickade iväg en förfrågan till den svenska delegationen. 

– Jag fick som svar att de har många restriktioner givet omvärldsläget och därför inte tar emot studiebesök just nu, säger hon.

Eftersom resan äger rum under en tid av både pandemi och invasion av Ukraina, har kommunen och rektorn behövt göra två säkerhetsbedömningar – men kommit fram till att det är tryggt att resa, berättar Beatrice Attered.

Eleverna har spenderat större delen av sin studietid med distansstudier och coronarestriktioner – något som Jonathan Törnstrand har varit kritisk till , då det slagit mot det sociala livet och studiekvalitet. Han och klasskamraterna har varit oroliga att resan inte skulle bli av, så när beskedet kom mottogs det med stor glädje. 

– Jag tror att alla är riktigt glada och taggade. Resan betyder extra mycket just nu eftersom vi inte kunnat resa tidigare. Nu får vi äntligen chansen, säger Jonathan Törnstrand.

undefined
Trion studerar International Social Science programmet på S:t Eskils gymnasium och får därför göra en resa till Bryssel med internationella perspektiv. Joanna Johansson, Jonathan Törnstrand och Matilda Axelsson, är bortresta från tisdag till fredag.

Han ser särskilt fram emot ett av besöken.

– Helt klart Europaparlamentet. Det ska bli riktigt kul att komma dit och se hjärtat i europeisk demokrati.

Den svenska Nato-delegationen är en egen myndighet sedan 2008 och svarar för Sveriges samarbete med Nato inom ramen för Partnerskap för Fred, PFF, och dess multilaterala överbyggnad det Euroatlantiska Parterskapsrådet, EAPR. Dessutom bevakar dem Natos verksamhet och utveckling. De håller till i Bryssel. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!