Ytterligare två misstänkta bidragsfuskare polisanmäls

En kvinna från Eskilstuna som fått försörjningsstöd under tio månader redovisade inte spelvinster och insättningar som swishats till henne. Nu polisanmäls hon för misstänkt bidragsbrott.

Simon Brunner leder kommunens grupp för felaktiga utbetalningar, FUT. Nu har deras arbete lett till ytterligare två polisanmälningar om misstänkt bidragsbrott.

Simon Brunner leder kommunens grupp för felaktiga utbetalningar, FUT. Nu har deras arbete lett till ytterligare två polisanmälningar om misstänkt bidragsbrott.

Foto: Joakim Serrander

Eskilstuna2022-11-03 10:21

Under september månad polisanmälde Eskilstuna kommun tre fall av misstänkt bidragsbrott. Nu har ytterligare två anmälningar gjorts efter utredningar som kommunens grupp för felaktiga utbetalningar, FUT, gjort.

Det ena fallet rör en kvinna som under perioden juli 2021 till april 2022 undanhållit ett mycket stort antal insättningar på sitt privatkonto, inkomster som hon inte berättat om när hon ansökt och fått ekonomiskt bistånd. Hade hon redovisat de korrekta inkomsterna hade hon inte varit berättigad till stöd överhuvudtaget. Kommunen yrkar nu på skadestånd med drygt 39 000 kronor.

Det andra ärendet gäller en man som fått ekonomiskt bistånd sedan november 2021. Hans misstänkta fuskande blev känt sedan hans hyresvärd, som mannen varit inneboende hos, hört av sig och berättat att mannen inte betalt någon hyra under en längre period. Utredningen visar att mannen fått utbetalning av ekonomiskt bistånd med ett för högt belopp genom att ansöka om kostnader som han sedan inte betalat för. Han polisanmäls nu och kommunen kräver honom på 11 700 kronor i skadestånd.

När tidningen talade med FUT-gruppens chef Simon Brunner nyligen utvecklade han sin syn på varför det är viktigt att den här typen av medvetet fusk avslöjas.

– Det är ett övergrepp på våra offentligt finansierade välfärdssystem som bygger på att man ska kunna lita på de uppgifter den som söker stöd lämnar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!