Efter 35 år på Ming – nu lever Wu pensionärslivet i Stockholm

För två år sedan tackade Ki-Yuen Wu, 71, för sig och gick i pension efter 35 år på Ming Palace. Nu lever han pensionärslivet med sin fru i Hammarby Sjöstad, granne med både son och barnbarn. "Jag saknar Ming och alla stamgäster i Eskilstuna", säger han.

Ki-Yuen Wu bor numer i Hammarby Sjöstad i Stockholm.

Ki-Yuen Wu bor numer i Hammarby Sjöstad i Stockholm.

Foto: Fanny Juhlin

Eskilstuna2024-05-18 07:06

Nyheten i korthet

  • Ki-Yuen Wu, tidigare delägare i Ming Palace, har gått i pension och bor nu i Stockholm med sin fru efter 35 år på restaurangen.
  • Wu, som nu bor granne med sin son och barnbarn, saknar Ming och stamgästerna i Eskilstuna, men njuter av sitt pensionärsliv.
  • Trots att han nu bor i Stockholm, besöker han fortfarande Ming Palace i Eskilstuna och känner igen många kunder från sin tid där.

1987 fick Ki-Yuen Wu ett erbjudande om att bli delägare i Ming Palace. 

35 år blev det på den anrika restaurangen innan det i januari 2022 var dags för Wu att pensionera sig. Tidningen har sökt upp den ikoniske Ming-legendaren. Vad hände sen?

Wu berättar att han och frun Lin Chun Kam började att leta lägenheter i Stockholm. Det för att komma närmare sin son, som bor i huvudstaden sedan fem år tillbaka, och deras barnbarn. Och efter ett års lägenhetsletande hamnade de minst sagt närmare varandra.

– Min son bor i samma förening som oss. Vi bor nästan i samma hus, han bor på andra sidan. Så nu kan vi träffas ofta, säger Wu.

undefined
I fönstret brukar han stå och titta ned på barnen som leker.

Med tanke på att Wu nu bor granne med sin son ses de ofta och äter middagar ihop – och sonen kan även hjälpa till med andra nödvändigheter.

– Ibland när jag ska ringa läkaren eller något så kan min son hjälpa till att ringa och fixa allt. Om det är något fel i lägenheten eller med bilen så hjälper han till. Det är jätteskönt att bo nära och att kunna leka med mitt barnbarn. Ibland leker vi på innergården.

undefined
Ki-Yuen Wu och hans fru Lin Chun Kam i lägenheten i Stockholm.

Sedan flyttlasset gick från Eskilstuna till Stockholm, närmare bestämt till Hammarby Sjöstad, har Wu varit flera gånger i Eskilstuna för olika ärenden. Då stannar han ofta till på Ming Palace för att äta – och får självklart gratis mat.

– Jag går till tandläkaren i Eskilstuna fortfarande. Sedan byter jag sommar- och vinterdäck på bilen där också. Jag känner en jättebra bilmekaniker i Eskilstuna. Han besiktar bilen och allting.

undefined
Ki-Yuen Wu på Ming Palace 2002.

Hur många Eskilstunabor tror du att du har serverat på Ming Palace genom åren?

– Det är lite svårt att säga hur många, men när jag går ut på gatan i Eskilstuna känner jag nästan alla. Eskilstuna är inte en så stor stad. Ibland ser jag dem på restaurang eller på mataffären.

Känner du igen alla som hälsar?

– Jag vet inte vilka alla är. De kommer ihåg mig jätteenkelt, men jag kan inte känna igen alla. Men jag säger alltid hej.

undefined
Wu under coronapandemin i sin restaurang.

Faktum är att när Ki-Yuen Wu promenerar längs gatorna i Stockholm blir han igenkänd av ditresta Eskilstunabor.

– Ibland när jag går till Gamla stan eller sitter på någon restaurang eller kafé har jag träffat Eskilstunabor. "Hej Ming", brukar de säga. Det är jätteroligt att de känner igen mig och jag känner ju igen dem om de hälsar på mig. Det är ganska många från Eskilstuna som åker till Stockholm, säger han.

Tiden som pensionär spenderar Wu helst med promenader eller cykelturer.

– Jag gör inte jättemycket om dagarna. Jag sover lite längre eller tittar på vad som händer på innergården. Ibland är mitt barnbarn där och leker. På förmiddagarna brukar jag promenera eller cykla. På eftermiddagen brukar jag gå till mataffären och kolla vilken mat jag kan köpa hem. Ibland lagar jag mat och så kommer sonen hit och äter och ibland går vi hem till dem.

undefined
Ki-Yuen Wu berättar att han saknar sina stamkunder på Ming Palace.

Men trots att han trivs med livet som pensionär kan han sakna tiden på Ming Palace och restauranggästerna där.

– Jag saknar Ming och alla stamgäster i Eskilstuna. Mina goda vänner också. I Eskilstuna är allt så nära när man ska träffa läkaren eller handla mat. Här i Stockholm måste man ta bilen överallt, säger Wu och fortsätter:

– Tiden gick jättefort när stamgästerna kom. Vi pratade lite och jag serverade dem. Tiden gick jättefort varje dag.

undefined
I januari 2022 gick Ki-Yuen Wu i pension efter 25 år på MIng Palace.

Han har dock hittat en favoritrestaurang i Stockholm när man vill äta kinamat – med samma namn som hans tidigare restaurang.

– Om vi äter kinesiskt går vi till ett ställe som också heter Ming, säger Ki-Yuen Wu med ett leende.

– De har kantonesisk mat. De har Dim sum-servering på lördagar och söndagar, då går många dit. Ibland träffar vi folk som vi kände innan vi flyttade till Eskilstuna. Det är ganska roligt.

Utöver barnet i Stockholm har Wu även två andra barn. Ytterligare en son som är bosatt i Shanghai samt en dotter i Hong Kong. När den sistnämnda är på besök i Sverige är ett besök i Eskilstuna och Ming Palace givet – det tack vare en av restaurangens specialiteter.

– Hon tycker jättemycket om den friterade bananen med glass. När hon har semester och kommer hit måste vi åka tillbaka till Eskilstuna och beställa friterad banan med glass. Maten är inte så viktig, men den friterade bananen tycker hon jättemycket om. Hon brukar ta två bananer, avslutar Wu.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!